Sterk wisselvallige lente eindigt zonnig

Zowel winter- als zomerweer in thermisch normale lente

Als we terug kijken naar de lente, dan lijkt het op het eerste gezicht een normale lente. De temperatuur was met gemiddeld 9,1 graden normaal, de hoeveelheid neerslag ook en het was aan de zonnige kant. Toch is het niet wat het lijkt. De temperatuur kende grote tegenstellingen, zo konden we alvast aan de zomer proeven, maar was het weerbeeld ook nog wel eens winters. Een natte periode werd gevolgd door droogte en het was zeker niet op alle dagen zonnig.

Winterweer en zomerweer

Maart begon koud met regelmatig vorst in de nachten. In april werd het warmer, maar dit was maar tijdelijk. De maand eindigde zeer koud met zelfs (natte) sneeuw! Gelukkig sloeg het weer om in mei, en kregen we een zomerse periode! Halverwege de maand draaide de wind naar het noorden en kregen we opnieuw een portie kou. De lente eindigde met warme dagen, waarin het ook tot onweer kwam.

Van alles wat dus, en dat is niet te zien aan de exact normale gemiddelde temperatuur, die op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel (Eibergen) op 9,1 graden uit kwam. Het heeft 21 nachten gevroren, normaal is dit slechts 16 keer! Het kwam 1 keer tot matige vorst (<-5 graden) met op 1 maart een minimumtemperatuur van -5,3 graden. Normaal gebeurt dat 1 à 2 nachten in de lente.

De temperatuur kwam daarentegen 15 keer boven 20 graden uit. Normaal beleven we 14 warme dagen. Zomers warm werd het op 2 dagen, tegen 3 dagen met 25 graden of warmer normaal. Op 7 mei was het met 25,6 graden in Hupsel de warmste lentedag.

Grillig neerslagbeeld

Maart was aan de natte kant, met vaak winterse buien. April was zelfs zeer nat, maar uiteindelijk eindigde de lente niet te nat omdat mei veel te droog was. Vooral de eerste helft van de maand viel er geen druppel. De maand eindigde met regen- en onweersbuien, waardoor het lokaal een natte maand werd. Op de laatste dag van mei viel lokaal zelfs 50 tot 70 mm. Dat is de hele maandsom in 1 dag. Normaal valt ongeveer 170 mm, nu viel in Hupsel slechts 130 mm en in Ruurlosebroek 141 mm omdat hier de buien eind mei langstrokken. In Borculo viel echter 198 mm deze lente, waarvan 49 mm op 30 mei.

Zonnige perioden

Begin mei was er een zeer zonnige periode, maar de maand eindigde juist erg somber. Ook in maart en april wisselden zonnige en sombere perioden elkaar af. Uiteindelijk scheen de zon 545 uur tegen 495 uur normaal. Maart had het normale aantal uur zon, april en mei waren zonnig.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter