Verwachte ijsdikte en watertemperatuur Midden-Nederland ▼
IJsgroeimodel
Het ijsgroeimodel van het KNMI berekent de watertemperatuur of de ijsdikte van een laag stilstaand open water van twee meter diep. Het model houdt rekening met de invloed van de temperatuur en met de afkoeling door de wind en verdamping. Ook de invloed van straling wordt in de modelberekeningen meegenomen. Straling zorgt overdag doorgaans voor opwarming, maar 's nachts kan uitstraling bij heldere hemel voor afkoeling zorgen. Al deze effecten worden in de berekeningen meegenomen.
Representativiteit
Lokale omstandigheden spelen een belangrijke rol in de groei van de ijsdikte. Een laag sneeuw op het ijs fungeert als een isolatiedeken, waardoor het ijs minder snel groeit. Bij dooi zorgt de isolerende werking van sneeuw juist voor het langzamer smelten van het ijs.
50 scenario's
Het KNMI rekent voor de langere termijn (10 dagen) een vijftigtal scenario's (mogelijke verwachtingen) door. In de getoonde plaatjes zijn scenario's te zien van de ontwikkeling van de temperatuur of de dikte van de ijslaag.
Betekenis van de lijnen
De rode lijn is gebaseerd op berekeningen met het hoge resolutie ECMWF-model (16x16km), de blauwe lijn is een herhaling van de berekening met een grover model van een lagere resolutie (32x32km). De groene lijnen zijn op hun beurt de uitkomsten van 50 herhalingen met het lage resolutie model, waarbij bij iedere berekening verstoringen zijn aangebracht in de uitgangstoestand. Deze spreiding van de verschillende scenario's (ensembleleden) geeft een indicatie van de betrouwbaarheid van de verwachtingen. Hoe kleiner de spreiding, dus hoe kleiner de verschillen tussen de verschillende uitkomsten, hoe betrouwbaarder de verwachtingen zijn.
Deze weersinformatie is complex van aard en veronderstelt meer kennis bij gebruik. (bron: KNMI)