April kouder dan december

April doet wat ie wil: van lentedagen tot aan hagel- en sneeuwbuien!

April was dit jaar een echte lentemaand, waarin we zowel aan de lente konden proeven, als aan de winter. Want een echte ouderwetse april doet wat ie wil. En dat gebeurde dit jaar! Op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel bij Eibergen, kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit tegen 8,8 graden normaal. Daarmee was april aan de koude kant. Opmerkelijk is dat de eerste 10 dagen van de maand ruim 2 graden te warm verliepen. De tweede decade was een graad te warm, maar de laatste 10 dagen verliepen juist ruim 5 graden te koud. Daarmee was het de op 4 na koudste laatste decade van april! We moeten terug naar 1985, toen de temperatuur nog ruim een halve graad lager lag. Daardoor kon het warmteoverschot van de eerste helft van de maand volledig worden gecompenseerd. Opmerkelijk is dat april met 8,8 graden kouder is dan december 2015. Met 9,1 graden was het toen recordwarm.

Veel buien

Aan het begin van de maand waren er een aantal mooie droge lenteachtige dagen. Vooral later in de maand kwamen vaak buien voor. De dagen rond Koningsdag zelfs met korrelhagel en natte sneeuw. In het noorden bleef de sneeuw dinsdagochtend 26 april even liggen. Sinds 1979 is dat niet meer gebeurd, zo laat in het voorjaar nog een laagje sneeuw!

De neerslaghoeveelheden liepen deze maand uiteen van 45 mm in Meddo, 66 in Zelhem en 70 in Borculo. Normaal valt er ongeveer 45 mm. De meeste plaatsen waren dan ook te nat.

Ook zonnige momenten

Op dagen met buien was het zeker niet bewolkt. Tussen de buien door was de zon vaak te zien en er zaten ook wel mooie dagen tussen, vooral aan het begin van de maand. De zon scheen 196 uur tegen 172 uur normaal. De maand kan dus de boeken in als vrij zonnig, nat en koud.

Warme dagen en vorstdagen

In Hupsel kwam het geen enkele dag tot 20 graden of meer. Op 3 april lukte dat net niet met 19,8 graden. Regionaal lukte het toen wel, maar tot meer warme dagen kwam het niet. We moeten terug naar 1997, toen het in Hupsel als warmste dag van de maand 17,3 graden werd. Normaal hebben we 3 warme dagen. Wel lukte het de temperatuur om vaak onder het vriespunt te dalen. Het kwam 5 keer tot vorst en dat is normaal voor april. Opmerkelijk daarbij is dat het van de 5 keer vorst, 2 keer tot vorst kwam in de laatste 10 dagen van de maand. We moeten terug naar 2001 voor meer vorst eind april (3 keer in de laatste 10 dagen). In de recordwarme december vorig jaar kwam het zelfs helemaal niet tot vorst. Wat een verschil!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter