Ook tweede wintermaand veel zachter dan normaal

Natte en onstuimige dagen worden afgewisseld door vleugje winter

Januari was een wisselende maand, die zacht begon en zeer zacht eindigde. In het midden van de maand was het kwakkelweer met zelfs een paar echt winterse dagen. Het was echter lang niet koud genoeg om de andere zachte dagen te compenseren. De gemiddelde temperatuur is op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel op 3,7 graden uitgekomen. Normaal is dat 2,3 graden. De maand is dus bijna anderhalve graad te warm verlopen, ondanks de relatief koude periode in het midden van de maand. Er viel zo'n 20 millimeter meer neerslag dan normaal (75 mm), die bijna altijd als regen naar beneden kwam. De zon scheen iets langer dan normaal.

De temperatuur bleef maar 2 dagen onder het vriespunt, een zogenaamde ijsdag.  Normaal komen 4 ijsdagen voor. Verder vroor het maar op 8 nachten terwijl het normaal 14 keer tot lichte vorst komt. Dat is altijd nog beter dan december toen het voor het eerst in de geschiedenis helemaal niet vroor. Het vroor 4 keer matig in januari, dus temperaturen onder -5 graden. Normaal komt dat 5 keer voor in Hupsel. Kouder dan -10 graden is het niet geweest, en gemiddeld vriest het 2 keer streng in Hupsel. Vroeger vroor het veel vaker streng dan de laatste jaren. In 1940 bijvoorbeeld kwam de temperatuur in Winterswijk 19 keer onder de -10 graden. Dat is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen.

De winter maakt na deze zachte maand nog steeds kans om de warmste ooit te worden. Het duo december en januari zijn namelijk niet eerder zo warm verlopen als dit jaar. 


Het was een natte maand. In Hupsel viel 83 mm, in Ruurlosebroek 96 mm, in Meddo, Woold en Henxel 100 mm, in Borculo 105 mm en in Winterswijk en Zelhem maar liefst 111 mm. Normaal valt er 70 tot 75mm over de Achterhoek. In Woold valt met gemiddeld 80mm normaal iets meer, in Gendringen met 65mm iets minder. Overal was het nu dus te nat.

Ondanks het zachte en natte karakter van de maand scheen de zon toch vrij vaak. Met 61 uur zon tegen 55 uur normaal was de maand zelfs aan de zonnige kant. De eerste helft van de maand was somber, maar tijdens de koudere periode liet de zon zich vaak zien. Ook in de laatste week toen het flink zachter was, zaten er soms zelfs enkele lentedagen tussen. Deze dagen werden afgewisseld met onstuimige dagen waardoor het soms ook wel herfst leek.

De maand kan dus de boeken in als zeer zacht, nat maar toch aan de zonnige kant.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter