December 2015 schrijft nu al geschiedenis

Aantal dagen warmer dan 10 graden nu al record hoog

De tweede decade van december is extreem warm verlopen. De gemiddelde temperatuur is tussen 11 en 20 december op het Achterhoekse weerstation van het KNMI in Hupsel (bij Eibergen) op 9,2 graden uitgekomen. Dit is maar liefst een graad warmer dan het oude record dat dateert uit 1956. Normaal is het over deze periode 2,7 graden. Een afwijking van 6,5 graden is zeer uitzonderlijk. De gemiddelde temperatuur is dan ook normaal voor half april.

De natuur is van slag door het warme weer, met veel knoppen die op springen staan en bloemen die bloeien. Ook worden kuikentjes en lammetjes geboren, normaal gebeurd dit niet voor februari/maart. Het gras in de weilanden is ook nog steeds groen, in Meddo laten boeren hun koeien zelfs nog in de wei grazen. Een beeld wat je niet vaak tegenkomt net voor de Kerst.

Lees verder ►

December telt tot en met de 20e al 15 dagen die warmer zijn geweest dan 10 graden. In 2000 was dit 13 dagen het geval, het record is nu al met 2 dagen aangescherpt en daar komen nog veel meer dagen bij. Ter vergelijking: de gemiddelde decembertemperatuur tot en met de 20e lag in 2000 op 7,5 graden tegen 8,9 dit jaar. Dat was in 2010 wel anders met gemiddeld -2,4 graden over de eerste 2 decades van december.

Jordi | Maandag 21 December 2015 | 21:02
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter