Herfst 2015: koel en rustig van start, nat en onstuimig slot

Van vroege kou in oktober naar een bijzonder warme november.

Met 10,5 graden tegen 10,1 graden normaal op het KNMI station in Hupsel, was de meteorologische herfst dit jaar aan de warme kant. Verder was het nat en toch vrij zonnig. September en oktober waren kouder dan normaal maar november was zo zacht dat de kou volledig weg is gecompenseerd. De hoogste temperatuur van de herfst was 20,4 graden in Hupsel op 14 september. Deze hoogste herfsttemperatuur was sinds 1894 in de Achterhoek slechts 1 keer lager, namelijk 17,7 graden in 1912 (Winterswijk). De temperatuur is deze herfst maar 2 keer boven de 20 graden uitgekomen, zogenoemde warme dagen. Slechts 3 jaren hadden nog minder warme dagen in de herfst. Normaal telt de herfst 11 warme dagen in de Achterhoek en 2 zomerse dagen.

Het vroor slechts 4 keer, normaal is dit het dubbele aantal van 8 vorstdagen. De eerste vorst kwam op de meeste plaatsen pas voor in november. Zeer lokaal lukte het ook in oktober. Op 23 november kwam de temperatuur het laagst uit met -2 graden. Ondanks dat oktober vorstvrij is gebleven op veel plekken, viel er zeer lokaal wel wat natte sneeuw halverwege de maand. Dit was sinds 2003 niet meer voorgekomen.

Na een rustige start van de herfst werd het in november steeds onstuimiger en natter. Er viel over het hele seizoen 240 tot 290 mm neerslag over de regio tegen 210 tot 240 mm normaal. September was op veel plaatsen al wat aan de natte kant. Oktober was juist een droge herfstmaand maar november maakte het seizoen toch weer kletsnat met ruim 100 mm over de hele maand, plaatselijk 150 mm.

Met 346 uur zon op het KNMI station in Hupsel tegen 312 uur zon normaal was de herfst zonnig. September had het normale aantal uren zon, oktober was aan de zonnige kant maar november had de grootste positieve afwijking. Dat is opmerkelijk omdat dit ook veruit de natste maand van het seizoen is geworden.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter