Terugblik zomer 2015

Zomer kende veel extremen!

Met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden tegen 16,8 graden normaal was de zomer, op het KNMI-station in Hupsel bij Eibergen, dit jaar vrij warm. Juni was qua temperatuur normaal, zeer warme tijdvakken werden afgewisseld met koele perioden met soms zelfs nachtvorst. Aan het einde van juni werd het hoogzomers, en dat was dan ook de start van de hittegolf begin juli. De temperatuur steeg in het zuidoosten van het land tot ruim 38 graden. Daarmee kwamen we in de buurt van het landelijke warmterecord. In de Achterhoek werd het in Meddo en Silvolde 37,7 graden. Daarna volgde weer een flinke afkoeling, met in Twenthe op 10 juli nog nachtvorst. Op 10 cm boven de grond werd ruim 1 graad vorst gemeten en dat is zolaat in het zomerseizoen nog niet eerder voorgekomen. In augustus kwam de warmte weer terug met opnieuw veel zomerse dagen en een enkele tropische dag. Stabiel was de warmte deze keer niet, later in de maand vielen er zware regen en onweersbuien, die ervoor zorgden dat de maand veel te nat werd. De zomer als geheel werd zo warm, nat en zeer zonnig.

De temperatuur kwam 63 keer boven de 20 graden uit, dit zijn zogenaamde warme dagen. Normaal is dat 59 keer het geval. Ook het aantal zomerse dagen lag hoger dan gemiddeld. Op 26 dagen kwam de temperatuur boven de 25 graden uit. Normaal is dit slechts 22 dagen het geval. Op 8 dagen was het tropisch warm, dat is het dubbele van het klimatologische gemiddelde, dat staat op 4 dagen boven de 30 graden. Wat dat betreft mogen de hitteliefhebbers dus zeker niet klagen over de afgelopen zomer. De laatste zomer met nog meer tropische dagen was 2010, met 12 dagen boven de 30 graden. 2006 en 1995 had zelfs 13 tropische dagen, 1994 en 1911 hadden 14 tropische dagen en de absolute topper is de warmste zomer ooit, die van 1947. Op 19 dagen was het toen tropisch warm. Op KNMI station Hupsel kwam het op 3 nachten tot nachtvorst. Normaal gesproken vriest het in de zomer op 1 nacht aan de grond, vaak nog aan het begin van de maand juni. Op de vliegbasis in Enschede staat ook een weerstation van het KNMI. Dit station staat opgesteld in een dalletje, en daardoor is dit een vorstgevoelig plekje want koude lucht zakt in de nacht naar dit dalletje. Het is dan ook niet gek dat het op vliegbasis Twenthe nog veel vaker tot nachtvorst is gekomen. Gemiddeld komt het daar 1 a 2 keer aan het begin van de zomer tot vorst aan de grond. Nu was dat op 11 keer het geval en dat is een nieuw record. Het oude record was 9 keer in 1974. Alleen qua temperatuur al was het dus een zomer van extremen.

De zomer was dit jaar bijzonder zonnig. De zon scheen maar liefst 671 uur en normaal is dit maar 572 uur. Er was dus een overschot van circa 100 uur. Daarmee staan we op een nummer 9 in de top 10 zonnigste zomers sinds het begin van de zonmetingen in 1949. Augustus was de zonnigste maand, maar de andere maanden weken niet heel veel af.

Tot slot kende ook de neerslag een opvallend verloop. Het seizoen begon namelijk erg droog. In juni viel slechts 50 mm gemiddeld over de regio. Juli was wat natter met plaatselijk 100 mm, maar er waren ook veel drogere plaatsen. Door de warmte en de grote hoeveelheid zon verdampte er veel vocht, waardoor er op grote schaal sprake was van droogte. In de tweede helft van de maand augustus sloeg het weer om, en viel er zoveel regen in een paar weken tijd, dat de zomer uiteindelijk veel natter is geworden dan normaal. Het klimatologische gemiddelde is 230 mm in de Achterhoek. De omgeving van Winterswijk is door het reliëf klimatologisch gezien normaal iets natter en de zuidwestgrens van de Achterhoek met Duitsland is het droogst, met gemiddeld 200 mm. Laat nou dit gebied nu het natst zijn! Zo viel in Doetinchem 306 mm en in Silvolde 307 mm en in Zelhem 382 mm! Verder viel er ook veel neerslag in het oosten van de Achterhoek. In Borculo 302 mm, in Ratum 317 mm, in Winterswijk 324 mm, in Ruurlosebroek 325 mm, in Meddo 337 mm en in Henxel 347 mm. Op de drogere plaatsen in het noordwesten van de Achterhoek viel circa 250 mm.

Ook opmerkelijk was de zomerstorm op 25 juli. Het regende langdurig en de wind bereikte aan de kust van Noord-Holland windkracht 10. In de zomer was dit slechts één keer vaker voorgekomen en in juli nog nooit! Zware windstoten boven land en zeer zware windstoten langs de kuststrook (100 tot 120 km/h) hebben in het hele land voor schade gezorgd. Het KNMI gaf een weeralarm af deze dag.

Bronnen: Hetweeractueel, KNMI, weerstation-Meddo.nl, weergegevens.nl, eigen waarnemers.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter