Overvloedige regen eindelijk voorbij

Balans opgemaakt: relatief groot gebied ruim 100 mm in 60 uur tijd. Extreme neerslagduur.

Na een aantal extreem natte dagen kan eindelijk de balans worden opgemaakt. Een front heeft ruim 3 dagen boven de noordoostelijke helft van Nederland gelegen. Het front begrensde de overgang tussen de koele lucht die vanaf de Atlantische Oceaan opdrong boven onze omgeving, en de hete lucht boven het Europese vasteland. In het voorgaande artikel was al te lezen dat er sprake is geweest van opglijding, een complex proces in de atmosfeer. Koude lucht probeerde vanaf vrijdag ons land te veroveren, en dat ging langzaam. Tegelijkertijd stroomde er op grotere hoogte nog warme lucht over de koude lucht aan de grond. Aan de grond waaide de wind uit het noordwesten terwijl op grotere hoogte de stroming zuid tot zuidoost was, later oost. Dit heeft er voor gezorgd dat de neerslagactiviteit niet af nam. Sterker nog, het lukte het front niet om verder door te schuiven naar het (noord)oosten. Daardoor bleef het maar regenen, en dat langdurige karakter van de neerslag is bijzonder te noemen.

Op verschillende weerstations in het midden en oosten van het land zijn records van de neerslagduur gebroken. De Bilt registreerde op 17 augustus 19,4 uur neerslag, voor augustus een record sinds het begin van de metingen in 1930. In Lelystad regende het zelfs 23,3 uur achtereen. Dat hoort bij de hoogste etmaalwaarden ooit in Nederland gemeten. In de zomer is dit nog nooit voorgekomen. Het record stond op naam van juli 2011 met op de 14e 22,9 uur achtereen regen in De Kooy (Den Helder) en 22,0 uur in Deelen op de 13e. In het midden en oosten van het land regende het nu in minder dan 3 etmalen bijna 60 uur.

De neerslagtotalen liegen er niet om. Sinds zaterdag is er in Ruurlosebroek en Beltrum 96 mm gevallen, in Winterswijk (Huppel) 97 mm, in Winterswijk Henxel en Lichtenvoorde 98 mm, in Winterswijk Ratum 103 mm, in Brummen 104 mm, in Meddo en Zelhem 105 mm, in ’t Woold 108 mm, in Doetinchem 109 mm, in Gendringen en Silvolde 110 mm, in 's Heerenberg 111 mm, in Winterswijk Corle 113 mm en in Zeddam 121 mm. Door het lokale karakter van de hoosbuien op zaterdagmiddag, is er plaatselijk nog wat meer gevallen.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter