Weeroverzicht februari 2015

Koude stralingsnachten, maar geen winterweer.

De maand februari is qua temperatuur normaal geëindigd. Met 2,5 graden tegen 2,7 graden normaal op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel, was er maar weinig afwijking in temperatuur. Hogedrukgebieden bepaalden vaak het weer waardoor het ’s nachts in de rustige atmosfeer goed kon afkoelen. De maand begon echter vrij koud. Een hogedrukgebied zorgde voor een noordwestelijke stroming waardoor de temperatuur regelmatig onder het langjarig gemiddelde bleef. Echt koud werd het echter niet. Het vroor vaak een graadje, zonder dat het echt koud werd met ijs en sneeuw. Tijdens 18 nachten kwam het tot lichte vorst tegen 14 nachten normaal dus dat is wat aan de hoge kant. Slechts 1 nacht kwam het tot matige vorst (<-5 °C). Normaal is dat 4 a 5 keer het geval in februari. In 2012 daalde de temperatuur 12 keer tot onder de -5 graden. Op 9 nachten vroor het toen streng. Strenge vorst kwam helemaal niet voor en dat is normaal op 1 nacht het geval. IJsdagen kwamen ook niet voor, normaal vriest het 3 dagen de hele dag in de maand. In 2012 waren er maar liefst 11 ijsdagen op rij. De laagste temperatuur hadden we op 7 februari. Onder het hogedrukgebied kon het toen flink vriezen met gemiddeld -6 graden in de Achterhoek.

Het koudegetal kwam op een triest aantal van 3 punten uit. Normaal is dit 21 punten. Het koudegetal is het aantal dagen met een negatieve gemiddelde temperatuur. Als al deze temperaturen bij elkaar op worden geteld min het minteken, krijg je een getal. Vorig jaar hadden we net als de hele winter 0,0 punten. Dat was nooit eerder voorgekomen in het winterseizoen, praktisch geen vorst. Dit jaar hadden we nog wel vaak lichte vorst waardoor we een klein beetje konden sprokkelen naar punten. In 2012 was het aantal nog ruim 80 koudepunten, door de laatste koudegolf die we hebben gehad. Na 10 februari draaide de wind naar zuidelijke richtingen en werd zachtere lucht aangevoerd. De hoogste maximum temperatuur werd de afgelopen maand op Valentijnsdag bereikt met een graad of 11 in de middag blij flink wat zon. Op slechts 2 dagen viel en lag er sneeuw in de afgelopen maand. Ook dat is zeer weinig, normaal sneeuwt het op ruim 10 dagen. Hagel kwam wel regelmatig voor bij buien.

Omdat de eerste helft van de maand in het teken stond van hogedruk was het geen natte maand. Pas de derde helft van de maand kwamen we weer onder invloed van storingen waardoor de maand niet als zeer droog in de boeken is gekomen. De afgelopen week viel er namelijk flink wat regen, in Henxel en Woold maar liefst 37 mm. De maand is uitgekomen op 38 mm in Ratum, Huppel en Gendringen, tot 59 mm in Woold en Rekken. Normaal is dit 50 a 55 mm, daar zaten de meeste plaatsen dus iets onder.

Door de hogedrukgebieden was het rustig weer maar vaak ontstond er hardnekkige mist en laaghangende bewolking. De ene dag lukte het de zon om dat weg te branden maar er waren ook veel dagen dat het niet lukte ondanks dat de weermodellen veel positiever waren. Toch scheen de zon deze maand nog 90 uur tegen 83 uur normaal.  De laatste wintermaand gaat dus de boeken in als vrij koud, droog en zonnig. Bijzonder was dit niet, al met al was het een vrij normale februari zonder dat we te maken hebben gehad met winterweer.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter