Zware storm op 5 december

Extreem hoog water in Noord-Nederland en Duitsland door zware noordwesterstorm

Donderdag 5 december trok een snel uitdiepend lagedukgebied over de noordelijke Noordzee via het zuiden van Scandinavië naar de Oostzee. Boven ons land veroorzaakte de stormdepressie veel wind met als gevolg veel schade en overlast. Het KNMI gaf op woensdag al een waarschuwing voor extreem weer uit voor zeer zware windstoten ('code oranje') voor het noordwestelijk deel van het land. De waarschuwing werd in de ochtend van 5 december opgeschaald naar een weeralarm ('code rood') voor de noordelijke regio's. In de avond werd code rood ingetrokken. Op Vlieland werd een hoogste uurgemiddelde geregistreerd van 25 m/s (10 Beaufort). De storm van 5 december 2013 was daarmee 60e zware storm sinds 1910. De storm volgde kort op de zware storm van 28 oktober. Het KNMI classificeert een storm als "zwaar" indien het uurgemiddelde van de windsnelheid 10 Beaufort (24.5 m/s) of hoger was op tenminste één KNMI-station.

Springtij en extreem hoog water

Aan de achterzijde van de depressie was er boven de Noorse Zee en de Noordzee sprake van een langgerekt stormveld uit het noordwesten. De lange strijklengte van de wind over zee in de richting van onze kust in combinatie met springtij resulteerde in zeer hoge waterstanden. In Delfzijl steeg het water naar 4,82 meter boven NAP. De hoogste stand ooit werd in november 2006 gemeten: 4,83 meter. (KNMI, nu.nl)

Eén na hoogste waterstand ooit in Hamburg

De stormvloed, die de door de Duitsers tot Orkan "Xaver" omgedoopte storm veroorzaakte, bereikte in de haven van Hamburg op het meetpunt St. Pauli een stand van 6,09 meter "über Normalnull (NN)". De stad beleefde daarmee de op een na hoogste stormvloed in de geschiedenis. Alleen in 1976 bereikte het water een nog hogere stand, toen werd een waterstand van 6,45 meter gemeten. De hoogste waterstand werd vrijdagochtend 6 december rond 6.15 uur bereikt en lag bijna vier meter boven het normale hoogwater. De Fischmarkt, Speicherstadt en delen van de 'Hafencity' stonden soms meters onder water. Bij de stormvloed in Hamburg op 16 en 17 februari 1962 werd een waterstand van 5,70 meter gemeten. Bij deze stormvloed braken de dijken langs de Elbe en Weser en kwamen grote delen van het noorden van Duitsland onder water te staan. Meer dan 60.000 huizen werden verwoest en 315 mensen kwamen om het leven. De dijken bij Hamburg werden na deze natuurramp versterkt en zijn nu tenminste 7,60 meter hoog en veel stabieler. (NDR)

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter