Noodweer 4 en 5 augustus richt schade aan

Zware rukwinden laten 4 augustus feesttent instorten, wateroverlast zorgt volgende dag voor overlast Rotterdam en Hilversum

Zaterdag 4 augustus stortte tijdens noodweer een feesttent op het 'Dicky Woodstock Popfestival' in Steenwijkerwold, het letsel beperkte zich tot hoofdzakelijk lichte verwondingen. Het noodweer ontstond tijdens een buiencomplex dat zich sterk activerend over het IJsselmeergebied naar het noordoosten verplaatste en gisteravond het noordwesten van Overijssel bereikte. Op het festivalterrein kwam het tot een combinatie van zware slagregens, ongewoon veel hagel (stenen hadden een doorsnee van wel 3 centimeter) en vermoedelijk een ‘downburst’. Vanaf grote hoogte in de atmosfeer stort dan met grote snelheid (en dus veel wind) koude lucht omlaag. Ook in Havelterberg in het zuidwesten van Drenthe ging het er bijzonder heftig aan toe. Volgens Rob Baaiman sneuvelden bomen en viel er in 20 minuten 46 mm (regen en gesmolten hagel). Echter: in Havelte (1 kilometer verderop) viel slechts 2 mm. Uit Diever kwam nog een melding binnen van 22 mm en in Blokzijl plensde 28 mm in de regenmeter.

Onder invloed van een sturend lagedrukgebied boven Het Kanaal (maandag boven de Noordzee) duurde de aanvoer van warme maar onstabiele lucht zondag voort. Omstreeks 15:30 uur viel er in Luttenberg in Overijssel 19 mm in een kwartier tijd. Bovendien hagelstenen van 1 cm doorsnee. De buien trokken later naar Drenthe en Groningen (Assen 12 mm). Ook in het westen kwamen (onweers)buien tot ontwikkeling. In Wilhelminadorp viel 18 mm en rond 18 uur kreeg Hilversum een stortbui van 24 mm te verwerken. Daarvan viel 20 mm in 20 minuten. In Harderwijk viel vanavond 19 mm. De meeste neerslag viel in Woerden (Utrecht) en Nieuwerkerk (Zeeland) met 33 mm. Flinke opklaringen waren er ook en de temperatuur liep in het oosten en zuidoosten op tot boven 25 graden. Volkel, Twenthe en Meddo registreerden 25,4 en Arcen 25,7º. Bron: Jan Visser.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter