Koude februari was droog en zonnig

Grote temperatuurverschillen: van zeer koud naar zeer zacht

Na een zeer koude start van de maand eindigde februari zacht. Februari begon zelfs met een officiële koudegolf, de 33ste sinds 1901. De eerste acht dagen van de maand bleef het de hele dag vriezen op het KNMI in De Bilt. De koudegolf die op 30 januari was begonnen eindigde toen de temperatuur op 9 februari tot net boven het vriespunt opliep. Het zeer koude weer hield daarna nog tot en met de 12e stand. De rest van de maand was het zacht.

Zowel de laagste als hoogste temperatuur werden deze maand gemeten in Lelystad. Op 4 februari vroor het daar 22,9 graden. Drie weken later, op de 23e, liep de temperatuur er op naar 13,3 graden. Een verschil van meer dan 35 graden in één maand en dat is uitzonderlijk. Behalve koud (de koudste februari sinds 1996) was het ook droog. Dankzij de zeer zonnige koudegolf eindigde de maand ook als zonnig.

Kenmerkend voor deze maand was het bijzondere verschil tussen de temperatuur in de eerste en de tweede helft van de maand. De maand begon extreem koud. De eerste decade (dag 1 tot en met 10) in De Bilt behoorde met -6,9 °C tot de tien koudsten ooit. Van 30 januari tot en met 8 februari was er bovendien sprake van de 33e officiële koudegolf sinds 1901. Een koudegolf is een opeenvolging van minimaal vijf ijsdagen in De Bilt (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C), waarvan tenminste drie dagen met strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 °C).

Op een aantal plaatsen kwam het deze maand op vijf dagen tot zeer strenge vorst (temperatuur beneden de -15,0 °C). De landelijk laagste temperatuur werd gemeten in Lelystad op 4 februari: -22,9 °C. De gure oostenwind liet de gevoelstemperatuur soms dalen tot beneden de -25 graden. Dergelijke gevoelstemperaturen komen slechts eens in de 30 jaar voor.

Aan het zeer koude weer kwam op 12 februari een eind. Daarna was het op de meeste dagen zacht tot zeer zacht voor de tijd van het jaar. De landelijk hoogste temperatuur werd ook gemeten in Lelystad, 13,3 °C op de 23e.

Door het zachte weer liep de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt uiteindelijk nog op tot 0,8 °C, tegen 3,3 °C normaal. In De Bilt werden in totaal vijftien vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), tegen dertien normaal. Het aantal ijsdagen was elf, tegen een langjarig gemiddelde van twee. Alle ijsdagen vielen in de eerste twaalf dagen van de maand.

Zonneschijnduur 

Met gemiddeld over het land 113 uren zonneschijn, tegen 88 normaal, was februari een zonnige maand. Met name tijdens het zeer koude winterweer scheen de zon vaak volop. De eerste decade van de maand (dag 1 tot en met 10) was de zonnigste eerste februaridecade in ruim honderd jaar en leverde ruim de helft (61) van het totale aantal zonuren op. Het zonnigst was het in het noorden met in Stavoren 130 zonuren. In het oosten en midden van het land scheen de zon het minst, op een aantal plaatsen minder dan. 100 zonuren. Het minst zonnige station was Deelen met 97 uren zonneschijn. In De Bilt werden 104 zonuren geregistreerd tegen 89 normaal.

Neerslag

Februari was een droge maand. Gemiddeld over het land viel 21 mm tegen een langjarig gemiddelde van 57 mm. De regionale verschillen in hoeveelheid neerslag waren klein. Heino was het droogste KNMI-station met 14 mm, Hoek van Holland het natste met 28 mm. In De Bilt werd 20 mm afgetapt tegen 58 normaal.

Op vrijdag 3 februari trok een "lagedrukgebied" van 1033 hPa van noord naar zuid over Nederland. Er viel op veel plaatsen 3 tot ruim 10 cm sneeuw. In het oosten van het land viel vrijwel niets. De sneeuw zorgde voor veel overlast in het verkeer en openbaar vervoer. De dooiaanval op 12 en 13 februari ging gepaard met ijzel en bevriezing van natte weggedeelten. Het gevolg was gladheid op grote schaal.

Vorig jaar februari bedroeg de gemiddelde temperatuur in De Bilt 4,6 °C, het aantal uren zonneschijn 66 en de neerslagsom 63 mm. (bron: KNMI)

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter