Weerpraatje zaterdag 4 februari

Extreme kou in Nederland!

-20-graden-in-nederland.pngWe hebben een extreem koude winternacht achter de rug. Als we naar de Achterhoek kijken dan daalde de temperatuur in Hupsel naar -14,3 graden en dat is de laagst gemeten februari temperatuur sinds 8 februari 1996 met toen -19,3 graden in Hupsel en -21 in Twenthe. Doordat er geen gesloten sneeuwdek ligt, lukte zeer strenge vorst niet. Als we naar het westen van de Achterhoek kijken, waar een dun laagje sneeuw lag, dan kwam het daar wel tot zeer strenge vorst. In Zutphen werd het -15,3 graden boven een laag sneeuw van 5 cm, en in Steenderen werd -17,4 graden gemeten.

Diepvriestemperaturen in Midden-Nederland

In de rest van Nederland ligt een pak sneeuw en daardoor zijn er zaterdagnacht extreem lage temperaturen gemeten. In Eindhoven werd het -19,8 graden, in Herwijnen in de Betuwe -21,4 graden, in Deelen bij Arnhem -20,2 graden, in Groningen -19,6 graden en Stavoren in Friesland noteerde -20,3 graden.

De echte diepvries temperaturen werden in gebieden met veel sneeuw gemeten, in Noord-Holland werd het in Berkhout -21,9 graden genoteerd en de meest extreme temperaturen werden in Flevoland gemeten. In Marknesse werd het -22,8 graden en in Lelystad -22,9 graden. Daarmee kwamen we dicht in de buurt van het kouderecord in Nederland, dat staat op naam van Winterswijk op 27 januari 1942 met toen -27,4 graden. Toen hadden we ongeveer dezelfde omstandigheden als nu, een kraakheldere hemel, weinig wind en een dik pak sneeuw. In De Bilt daalde de temperatuur naar -18,9 graden, en daar was het de koudste februarinacht sinds 1956.

Ook overdag koud

Vrijdagmiddag was het ook al bijzonder koud met een maximum temperatuur van -5,9 graden, dat was voor het laatst kouder in februari op 7 februari 1996 met -7,1 maximaal. Niet alleen hadden we dus extreme kou, maar ook opvallend waren de sneeuwbuien die gisteren over het land trokken. Vooral in het noorden, westen en midden is veel sneeuw gevallen, 5 tot lokaal 15 cm. De meeste buien trokken langs de Achterhoek heen waardoor er slechts een klein laagje is gevallen. Alleen langs de IJssel viel wat meer sneeuw, in Zutphen viel 5 cm sneeuw en in Doetinchem viel 2 cm.

Vanavond en vannacht is het helder en koud. De temperatuur ligt tussen de -10 en -15 graden, en het is het koudst op de plaatsen met een sneeuwdek, lokaal gaan we weer richting de -20 maar in de loop van de nacht neemt de bewolking toe dus zo koud als afgelopen nacht wordt het niet meer. De wind is zwak uit het oosten. Morgen overdag neemt de bewolking toe, want een storing komt dichter bij ons land, een zogenaamde dooiaanval. De dooiaanval mistlukt, want de neerslag en zachte lucht bereiken ons land niet. De zon zien we ook nog geregeld, en bij een zwakke wind die naar het zuidoosten draait, wordt het nog steeds niet warmer dan maximaal -3 graden. Na het weekend blijft het doorwinteren. De wind blijft uit de noordoosthoek waaien, en het weerbeeld ziet er niet slecht uit met flink wat zon. Het blijft ijskoud met eerst nog strenge vorst in de nachten, maar aan het einde van de week gaan de scherpe kantjes er wel een beetje vanaf. De ijsdikte is nu zo’n 10 cm, en wordt aan het eind van de week 20 cm.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter