Mei bij koudste tien in meer dan een eeuw

De bloeimaand mei was dit jaar de koudste in bijna twintig jaar. Het KNMI in De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 10.5 graden. Normaal is 12.7 graden (het gemiddelde over de periode 1971 tot 2000). Mei was voor het laatst kouder in 1991 toen gemiddeld 10.0 graden werd genoteerd. In de vorige eeuw was mei gemiddeld iedere vijftien jaar zo koud. Door de opwarming van het klimaat zijn koude meimaanden een stuk zeldzamer geworden, nu nog maar eens in de honderd jaar voor.

Oorzaak van het koele weer was de hardnekkige noordenwind, waarmee voortdurend kou uit noordelijke breedten onze kant op kwam. Vooral de eerste drie weken van mei was het koud. Op 5 mei werd -2.3 graden gemeten in Twenthe, landelijk de laagste temperatuur. Hemelvaartsdag (13 mei) was met een hoogste temperatuur van 9.2 graden in De Bilt de koudste van de meetreeks sinds tenminste 1901. Het Pinksterweekend was het echter zonovergoten en tijdens deze dagen werd ook de hoogste temperatuur van de maand gemeten: 27.1 graden in Ell op de 24ste.

De sombere en natte start werd in laatste twee weken van de maand goedgemaakt. Alleen op de 30ste viel nog veel regen en onweerde het, de rest van de tweede maandhelft verliep zonnig en droog. Zowel de hoeveelheid neerslag (57mm) en zon (200 uur) kwam over de hele maand bezien rond normaal uit.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter