73 millimeter neerslag in Silvolde 

Lokale wateroverlast na zomerse periode

Flinke regen- en onweersbuien hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een einde gemaakt aan het warme zomerweer. Zaterdagavond trok een nieuwe actieve buienlijn over. De buien ontstonden op een zogenoemde windsprong, een scheidingslijn waarachter de wind uit een andere richting waait. Dat leverde in de Achterhoek plaatselijk meer dan 30 millimeter neerslag op met wateroverlast als gevolg. Silvolde kreeg 's avonds tussen 22.50 en 23.30 uur ruim 32 millimeter en het KNMI-neerslagstation in Winterswijk 31. Over het etmaal van 0 tot 24u bedroeg de neerslagsom in Silvolde 72,6 mm. Met de buien behoren zomerse temperaturen voorlopig tot het verleden. De komende dagen is het een graad of 22.

Koude nacht opmaat naar zomerse dagen 

3,9 graden in Twenthe, komende dagen 25+

Het was een heldere en koude julinacht. De temperatuur daalde in Twenthe naar 3,9 graden. Deelen bij Arnhem mat 4,9 als laagste temperatuur en Hupsel 5,1. Onder de amateurweerstations daalde de temperatuur in Ruurlosebroek naar 5,2 graden. Het kon zo hard afkoelen doordat de lucht van oorsprong polair is (afkomstig van hoge breedten) en dat het door de nadering van een hogedrukgebied opklaarde en de wind wegviel. De komende dagen zorgt dit hogedrukgebied voor een aantal zonnige en warme dagen. Maandag kan het lokaal al 25 graden worden. Van dinsdag tot en met donderdag wordt het vrijwel overal 25 graden of meer. Ook vrijdag lijkt het nog warm te zijn, daarna wordt het (tijdelijk?) koeler met enkele regen- en onweersbuien.

Wolkenvelden, wat zon en een enkele bui op slotdag Vierdaagse 

Wolkenvelden trekken van west naar oost over het land. Soms is de bewolking zo dik dat er een buitje uit valt. De zon heeft het vanochtend moeilijk. De wolkenvelden lossen vandaag gedeeltelijk op en dat betekent dat de zon er vaker bij gaat komen. Tegelijkertijd ontstaan dan wel stapelwolken, waarvan een enkele doorgroeit tot een bui. De slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse verloopt dus grotendeels droog. Maximumtemperatuur 19 graden. De wind is noord en zwak tot matig, windkracht 2 tot 3.

Vanavond verdwijnt de bewolking grotendeels en vannacht zijn er brede opklaringen. Het is een frisse nacht waarbij de temperatuur zaterdag in de vroege ochtend zal zijn gedaald naar zo'n 8 graden. Zaterdag lijkt het weer op dat van vandaag. Zon en wolken wisselen elkaar af. Een bui behoort nog tot de mogelijkheden en het is zo'n 19 graden. Zondag meer zon en wat warmer.

Buien en vrij veel wind op donderdag 

In de nacht naar donderdag stroomt achter een koufront koelere lucht over ons land uit. Het bijbehorende lagedrukgebied ligt donderdagmiddag boven Denemarken. Aan de achterzijde daarvan trekt nog een klein laagje naar de Duitse Bocht. Daardoor waait het flink op de dag van Groesbeek tijdens de Vierdaagse. Een occlusie aan de achterzijde van het lagedrukgebied trekt donderdagmiddag over ons land zuidwaarts.

De dag begint donderdag met wat zon en een enkele bui. In de tweede helft van de ochtend leeft de buienactiviteit op en kan er ook onweer voorkomen. In de middag trekken de buien verder zuidoostwaarts. Pas in de avond neemt de buienactiviteit af. De maximumtemperatuur komt uit op 18 graden. Het waait de hele dag flink uit het westen, windkracht 4 boven land. Aan zee waait het donderdag hard. Vrijdag valt er nog maar een enkele bui, is er ook wat zon en wordt het opnieuw ongeveer 18 graden.

Warme woensdag met vooral in de middag zon 

In de afgelopen nacht is van het zuidwesten uit warme lucht over ons land uitgestroomd. In het noorden vallen vanochtend nog een paar buien, in de rest van het land is het zo goed als droog. Van het zuiden uit klaart het op en vooral vanmiddag breekt de zon regelmatig door. Bij een matige zuidwestenwind wordt het vanmiddag zo'n 22 tot 23 graden. Een warme maar vochtige tweede wandeldag voor de lopers van de Vierdaagse. Later vanavond neemt op nadering van een koufront de bewolking weer toe en aan het eind van de avond volgen er van het westen uit enkele buien. In de nacht naar donderdag passeren er buien. Daarna klaart het even wat op, voordat er donderdag overdag opnieuw enkele regen- en onweersbuien ontstaan. Met 17 tot 18 graden is het dan een stuk minder warm.

Bewolkte dinsdag, eerst wat lichte regen, later een bui 

De bewolking overheerst tijdens de eerste wandeldag van de Vierdaagse. Vooral vanochtend valt er nog af en toe lichte regen uit het wolkendek. Toch komen er in de loop van de dag steeds meer droge perioden. Af en toe breekt de zon door. In de middag is er vooral eerst nog kans op een bui, later is het meest droog. De wind waait meest matig uit west tot zuidwest en het wordt zo'n 18 graden. In de avond is het enige tijd overwegend droog, maar in de nacht kan er opnieuw weer wat regen vallen. De regen hangt samen met het binnenstromen van warmere lucht. Op woensdag trekt de bewolking en lichte regen naar het noordoosten weg. Overdag overheerst de de bewolking en laat de zon zich af en toe zien. Het wordt dan 21 tot 23 graden. Donderdag is de kans op regen groot, vrijdag valt er slechts een enkele bui.

In de namiddag en avond regen, dinsdag wat gespetter 

Wandelaars Vierdaagse starten met bewolking en wat lichte regen

Maandagochtend laat de zon zich regelmatig zien, er ontstaan wel enkele stapelwolken en misschien valt daaruit al een bui. In de middag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het op nadering van een frontensysteem regenen. In de avond is het regenachtig en grijs. Voor de regen uit loopt de temperatuur in de Regio Nijmegen op naar zo'n 18 graden, in de regen zakt de temperatuur naar een graad of 15. De zuidwestenwind neemt toe en is vanmiddag matig, windkracht 3 tot 4. In de nacht trekt de meeste regen naar Duitsland weg maar het blijft bewolkt bij 13 graden. Dinsdag overheerst de bewolking waaruit het af en toe licht regent. Misschien dat in de middag de zon nog even doorbreekt. Het is opnieuw maximaal 18 graden bij een matige west- tot zuidwestenwind. Woensdag is het met 21 graden wat warmer, maar ook dan is er veel bewolking. Donderdag is de kans op regen een stuk groter, vrijdag vallen er een paar buien.

Zondag enkele buien, maandagmiddag opnieuw regen 

Zondag overheerst de bewolking in het Rijk van Nijmegen. De zon laat zich slechts af en toe zien en van het westen uit trekken in de middag een paar buien over ons land, daarbij kan het ook onweren. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen en de maximumtemperatuur ligt rond 18 graden. Vanavond verdwijnen de buien. Vannacht is het overwegend droog en koelt het tijdens enkele opklaringen af naar 11 graden. Maandag begint droog met van tijd tot tijd zon, maar al snel bereikt bewolking behorend bij een nieuwe storing ons land. In de middag gaat het van het zuidwesten uit regenen. Het wordt opnieuw een graad of 18. Maandagavond regent het en die regen trekt dinsdagnacht naar Duitsland weg. Dinsdag overdag laat de zon zich af en toe zien. Het noorden van het land heeft dan de grootste kans op een paar buien. Het wordt dan ongeveer 19 graden. Woensdag komen we in wat warmere lucht terecht. Bij wat zon wordt het dan 21 of 22 graden.

Vandaag veel regen, morgen droger 

De zomer is ver te zoeken op de eerste dag van de Vierdaagsefeesten. Een langerekt lagedrukgebied trekt via ons land naar het noordoosten en aan de achterzijde daarvan zorgt een zogenoemde back-bent-occlusie een groot deel van de dag voor buiige regen. Soms regent het hard, maar er zullen ook drogere perioden zijn. De zon komt aan het einde van de dag alleen in het noordwesten van Nederland te voorschijn. De meeste regen wordt verwacht in een strook over het midden van het land. Nijmegen ligt er middenin, er zou vandaag zomaar 30 millimeter regen kunnen vallen. Door al die regen is het ook uitgesproken koel, hooguit 17 graden. Vannacht wordt het droog met opklaringen. Zondag begint de dag met regelmatig zon, in de middag valt er een enkele bui. Bij een matige noordwestenwind wordt het dan 18 graden. Maandag overwegend droog bij 19 graden. Op de eerste wandeldag nemen de neerslagkansen weer toe.

Wisselvallig en vooral de eerste dagen nat 

Vierdaagse brengt wisselvallig en vrij koel zomerweer

Vrijdag en zaterdag is het nat. Donderdagavond bereikt een regengebied het zuidwesten van het land en dat regengebied verlaat vrijdagochtend het land. Daarachter klaart het wat op. In de middag vallen er een paar buien, waarbij het ook even kan onweren. Veel warmer dan 18 graden wordt het niet. Zaterdag bereikt een frontale golf ons land. 's Nachts bereikt buiige neerslag ons land en overdag wordt het weinig beter. Met 17 graden is het koel. Zondag en maandag profiteren we van een rug van hoge luchtdruk. De zon komt dan te voorschijn en de temperatuur gaat wat omhoog. Dinsdag neemt de kans op regen weer toe. De Vierdaagseweek start wisselvallig en dat lijkt in de rest van de week niet te veranderen. Wat zon, wat regen en hooguit 20 graden.

Wisselvallig en vrij koel in aanloop naar Vierdaagse Nijmegen 

Donderdag beste dag voor laatste trainingskilometers

In de aanloop naar de Nijmeegse Vierdaagse is het de komende dagen vrij koel en wisselvallig zomerweer. Woensdag trekken in de ochtend buien van west naar oost over het land. De buien vallen vooral ten noorden van de grote rivieren. Ook de rest van de dag blijft een bui mogelijk. Donderdag is een betere dag om de laatste trainingskilometers te maken. Het is dan wisselend bewolkt en er valt slechts een enkele bui. Beide dagen is het met 19 graden tamelijk koel.

Vrijdag trekt een actieve storing over de Noordzee naar het oosten. Daardoor kan er in ons land vrijdag veel regen vallen. Ook zaterdag zijn de neerslagkansen groot. Door de regen is het dan ook koel, overdag wordt het niet warmer dan een graad of 17, terwijl het normaal gesproken zo'n 22 graden is. Vanaf zondag nemen de buienkansen af dankzij de uitloper van een hogedrukgebied. Maandag lijkt daardoor grotendeels droog te verlopen. Op dinsdag neemt de kans op buien weer toe. Wel gaat de temperatuur wat omhoog, naar zo'n 20 a 21 graden.