Nog een hittegolf?

Het binnenland van Nederland maakt zich op voor een (tweede) hittegolf. De kans is groot dat nu ook bij het KNMI in De Bilt wordt voldaan aan de criteria van een hittegolf! De regionale hittegolf (in het oosten en zuiden van het land) liep afgelopen maandag af, op de Veluwe en plaatselijk in Drente kwam er dinsdag nog een zomerse dag bij. Vandaag (woensdag 7 juli) beginnen we alweer aan een nieuwe warme periode met de eerste in een reeks van tenminste 5 zomerse dagen.

Lees verder ►

Het was vandaag (7 juli) zowel in De Bilt als op andere plaatsen in het land zomers warm. In De Bilt werd het 25,7 graden en het warmste plaatsen waren Eindhoven en Gilze-rijen met 28,3 graden. Donderdag 8 juli wordt het nog wat warmer. De eerste tropische dag voor het binnenland, met in Limburg zelfs kans op 33 graden! De Bilt heeft een zomerse dag erbij met 29 graden.

Vrijdag 9 juli weinig verandering. Opnieuw heet met in De Bilt 31 graden, daarmee dus de eerste tropische dag. In het hele oosten en zuidoosten een 2de tropische dag met 33 graden maar liefst! Wel neemt de kans op een onweersbui toe.

Het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juli blijft het zeer warm en daarmee lijkt de kans op een officiële hittegolf groter te worden. Dat zou dan de eerste officiële hittegolf zijn sinds de zomer van 2006! Zaterdag wordt het in De Bilt 31 graden en dat betekent de derde tropische dag op rij. Verder het binnenland in wordt het opnieuw met gemak 33 graden. En opnieuw kans op een regen of onweersbui. Zondag komen er, door een klein lagedrukgebiedje dat vanaf Frankrijk over ons land trekt, waarschijnlijk meer regen en onweersbuien voor in ons land. Dit is ook aan de temperatuur te merken. 29 graden wordt het in De Bilt en in de Achterhoek en Limburg kan het plaatselijk tropisch warm worden met 31 graden. Dit betekent dat De Bilt de 5de zomerse dag te pakken heeft, en omdat er al 3 tropische dagen zijn geweest betekent dat dus dat de landelijke hittegolf een feit is!

Na het weekend wordt de ergste hitte door de regen en onweersbuien verdreven. Maandag kan het dan nog zomers warm worden in het binnenland, maar dinsdag zal het in De Bilt waarschijnlijk geen 25 graden meer worden.

Jordi | Woensdag 07 Juli 2010 | 19:20
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter