Sterk wisselvallige lente eindigt zonnig 

Zowel winter- als zomerweer in thermisch normale lente

Als we terug kijken naar de lente, dan lijkt het op het eerste gezicht een normale lente. De temperatuur was met gemiddeld 9,1 graden normaal, de hoeveelheid neerslag ook en het was aan de zonnige kant. Toch is het niet wat het lijkt. De temperatuur kende grote tegenstellingen, zo konden we alvast aan de zomer proeven, maar was het weerbeeld ook nog wel eens winters. Een natte periode werd gevolgd door droogte en het was zeker niet op alle dagen zonnig.

Winterweer en zomerweer

Maart begon koud met regelmatig vorst in de nachten. In april werd het warmer, maar dit was maar tijdelijk. De maand eindigde zeer koud met zelfs (natte) sneeuw! Gelukkig sloeg het weer om in mei, en kregen we een zomerse periode! Halverwege de maand draaide de wind naar het noorden en kregen we opnieuw een portie kou. De lente eindigde met warme dagen, waarin het ook tot onweer kwam.

Mei was een warme lentemaand 

Veel warme dagen en iets meer zon dan normaal

Met 14,2 graden in Hupsel tegen 13,0 was mei een warme lentemaand. De temperatuur kwam 15 keer boven 20 graden uit, tegen 11 warme dagen normaal! Het aantal zomerse dagen is op 2 uitgekomen. Normaal komt de temperatuur 2 à 3 keer boven 25 graden uit. Toch kwam het 1 nacht tot vorst, op 4 mei daalde de temperatuur naar -0,2 graden. Het komt gemiddeld eens in de twee jaar voor dat het nog tot vorst komt in mei. De zon scheen 224 uur tegen 204 uur normaal. De eerste helft van de maand was zeer zonnig, het slot erg somber.