Maandoverzicht oktober

Bijzondere afwisselingen in het weertype kenmerken de maand.

De maand oktober is afgelopen, en het was een zeer bijzondere maand, al valt dat niet te zien aan de cijfers over de hele maand gemiddeld. Zowel koude als warme perioden zorgden ervoor dat de maand gemiddeld maar iets afweek van het normaal. De zon scheen ongeveer het normale aantal uren en de maand was verder droog en in delen van de Achterhoek zelfs zeer droog. Op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel kwam de temperatuur op 9,4 graden uit tegen 10,2 graden normaal. Het was de koudste oktober sinds 2003, toen de temperatuur op 6,8 graden uit kwam en dat was de op 3 na koudste oktober sinds het begin van de metingen. Dit jaar begon oktober zacht, maar de nachten waren fris. Daarna werd het tijdelijk nog zachter, maar rond het midden van de maand doken we opeens de kou in. De maand eindigde weer net als die begon, met zacht oktober weer.

Halverwege de maand was zelfs zo koud dat in Limburg de eerste sneeuw viel, en ook werden op het Montferland de eerste vlokken sneeuw gemeld. Dat is sinds 2003 niet meer gebeurd in oktober, de sneeuw was zelfs de op 1 na vroegste sinds het begin van de metingen. Als we kijken naar de tweede decade, dus 11 t/m 20 oktober, dan kwam de gemiddelde temperatuur in Hupsel op 6 graden tegen 10,1 graden normaal. Sinds 1973 was het niet meer zo koud over deze periode. Ondanks de warme en koude tijdvakken lukt het de temperatuur niet om onder het vriespunt te zakken, maar boven de 20 graden is het ook niet meer geweest. Normaal vriest het op 1 nacht in oktober, en eens in de 3 jaar halen we nog de 20 graden.

Ook de zon scheen over de hele maand ongeveer het normale aantal uren, met 121 uur tegen 112 uur zon normaal. Opnieuw zijn er grote tegenstellingen te vinden over de maand. De eerste 10 dagen van de maand scheen de zon 53 uur, sinds het begin van de zon metingen in het oosten van het land in 1949, is dit nog nooit voorgekomen. Het record stond op naam van 2004 met 52 uur zon. De tweede koude decade, was juist zeer somber met slechts 20 uur zon over 10 dagen tijd. De zon is zelfs 7 dagen achter elkaar helemaal niet gezien. De laatste 10 dagen waren met 49 uur zon juist weer zeer zonnig.

De maand eindigde in totaal aanzienlijk te droog. Normaal valt er 65 mm in het noordoosten van de Achterhoek bij Rekken, tot 80 mm in het zuidoosten van de Achterhoek bij de Duitse grens achter Winterswijk. Nu varieerde de neerslag van 28 mm te Hengelo tot 46 mm te Silvolde en 48 mm te Zelhem. De meeste neerslag werd in Meddo en Bredevoort opgevangen met 52 mm.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter