Overzicht september

Koelste september sinds 2010 in het oosten, vooral veel regen langs de oostgrens.

September 2015 begon nat en koel. Het wisselvallige weer bleef aanhouden rond het midden van de maand maar toen werd het wel iets warmer. De maand eindigde droog en zonnig, maar de temperaturen gingen nog verder naar beneden. Het maandgemiddelde lang ongeveer 1 graad lager dan normaal met op het KNMI-weerstation in Hupsel een gemiddelde van 13,1 graden. Verder was de maand in zijn geheel aan de natte en zonnige kant. Uiteindelijk kwam de temperatuur slechts op 2 dagen tot 20 graden of meer. Normaal telt september daar 9 warme dagen. Slechts 2 warme dagen in september is bijzonder, maar niet extreem. In 1996 kwam het maar tot 1 warme dag en in 1986 kwam de temperatuur zelfs de hele maand niet boven de 20 graden uit.

De hoogste temperatuur bedraagt 20,4 graden en we moeten terug naar 1996 voor een lagere hoogste temperatuur. Tot zomerse dagen kwam het dus niet, normaal hebben we nog 2 dagen boven de 25 graden. In het verleden is het zelfs nog tropisch warm geweest, zo was het 2 jaar geleden 2 maal warmer dan 30 graden. In 1906 gebeurde dag zelfs op 5 dagen. Zulk nazomerweer hebben we dit jaar dus gemist.

De temperatuur is echter ook niet in de buurt van het vriespunt gekomen, ook aan de grond heeft het niet gevroren. Normaal gebeurt dat in de Achterhoek 1 keer in september, in 2008 zelfs al op 4 nachten. Op vliegbasis Twenthe gebeurde het wel op 1 nacht, en in 1979 kwam het daar zelfs al op 9 nachten tot nachtvorst. Op normale waarnemingshoogte, dus anderhalve meter boven het maaiveld, kwam het in 1928 al 3 keer tot lichte vorst. Sinds 1977 is dit echter al niet meer voorgekomen in de Achterhoek. 

Het was niet alleen koel maar ook nat. Tot het eind van de maand viel er flink wat regen, soms meer dan 20 mm. De wisselvallige periode was half augustus al van start gegaan en pas later in de maand september werd het weer droger. De maand was het natst langs de oostgrens, verder naar het westen was de maand qua neerslag normaal. In Zelhem viel 65 mm, in Borculo 82 mm, in Ruurlosebroek 93 mm, in Hupsel 101 mm, in Winterswijk 104 mm, in Meddo 105 mm en in Lievelde 110 mm. Normaal valt er in het westen van de Achterhoek 65 tot 70 mm en 75 tot 80 mm in de omgeving van Winterswijk. Juist die hoek is nu een stuk natter verlopen dan normaal.

Tot slot was de maand wel zonnig. De zon scheen 145 uur en normaal is dat 138 uur. De laatste dagen van de maand waren prachtig zonnig, maar ook 9 10 en 11 september waren mooie zonnige dagen. Zie de foto, de koeien konden nog naar buiten! Ook tijdens het wisselvallige weer was de zon toch nog regelmatig te zien tussen de buien door.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter