April was aan de frisse kant, droog en opvallend zonnig

Op 4 na zonnigste april sinds begin van de metingen.

Met een gemiddelde temperatuur van 8,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C, was april iets aan de koude kant. Onder invloed van lagedrukgebieden was de start van april wisselvallig. Vanaf de derde werd een hogedrukgebied met zwaartepunt ten westen van ons land bepalend voor het weer. In een noordstroming lag de temperatuur daarbij beneden normaal. Vanaf 9 april lag de kern van het hoog ten oosten of zuiden van ons land. De stroming kreeg hierdoor een zuidcomponent en de temperatuur liep op. Op 10 april werd het in de zuidoostelijke helft van het land voor het eerst dit jaar een warme dag geregistreerd (maximumtemperatuur hoger dan 20,0 °C). In totaal kwamen er ongeveer 3 dagen boven de 20 graden voor, dat is het normale aantal voor april. De gemiddelde temperatuur kwam onder normaal uit door de frisse nachten. Op 8 nachten vroor het licht tegen 6 nachten normaal. Matige vorst kwam niet voor, en ook zomerse dagen boven de 25 graden zijn niet gemeten. Normaal gebeurt dit om het jaar. Aan de grond vroor het plaatselijk 17 keer in de afgelopen maand en dat is veel. Op 28 april daalde de temperatuur op de vliegbasis Twenthe naar -9,7 graden.

Met 244 zonuren in de Achterhoek tegen normaal 181 uur, was april een zeer zonnige maand. Sinds het begin van de metingen is het alleen in 1942, 2011 en 2007 zonniger geweest in april! Vooral de tweede decade van de maand was een van de zonnigste ooit.

Doordat hogedrukgebieden vaak bepalend waren voor het weer, bleef de hoeveelheid neerslag beperkt tot landelijk gemiddeld 22 mm tegen normaal 44 mm. De minste neerslag viel in het westen van het land, op sommige plaatsen niet meer dan ca. 10 mm. Het oosten en zuidoosten waren het natst. In Zuid-Limburg werd lokaal 60 mm afgetapt. Op een aantal plaatsen viel tussen 5 en 23 april gedurende 17 dagen minder dan 1 mm regen. In de Achterhoek viel er 20 tot 45 mm. Normaal is dit 45 tot 50 mm dus het was overal te droog.

De maand gaat dus als relatief fris, droog en zeer zonnig de boeken in.

Bron: KNMI

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter