Einde van het lenteweer in zicht: vanaf het weekend wisselvallig en koeler

De komende dagen nog aangenaam weer, volgende week flink lagere temperaturen!

Geniet van de zon vandaag en morgen, zo lang het nog kan! De natuur heeft flink wat regen nodig en dat gaat er ook (eindelijk) komen. Vanmiddag en ook het eerste gedeelte van de dag morgen schijnt de zon flink, en is het aangenaam warm bij niet al te veel wind. Morgen later in de middag neemt de bewolking al toe op nadering van het warmte front en in de avond kan er al buiige regen vallen, op de voorste begrenzing van de maritiem tropische lucht waar we dit weekend in zitten.

Het weekend verloopt zwoel met een hoge luchtvochtigheid. Ondanks dat het zaterdag slechts 14 graden is en zondag toch nog zo'n 16 graden, voelt het warm en vochtig aan. Er valt geregeld buiige regen, vooral later op de zondag zou het erg nat kunnen worden met lokaal zelfs onweer.

Deze luchtsoort verlaat ons land maandag, maar daar voor in de plaats komen we in maritiem polaire lucht te zitten. Dat betekent dat de lucht een stuk droger is waardoor de dauwpunten zullen gaan dalen. Voor het gevoel zal het stukken kouder worden! Niet alleen de relatief lage luchtvochtigheid zorgt voor een lage gevoelstemperatuur, ook de aantrekkende wind die van zuidwest naar noordwest draait maakt het fris. De thermometer stokt vanaf maandag bij een graad of 10...het weerbeeld wordt wel meer open, het weekend wordt gekenmerkt door veel bewolking maar vanaf maandag zijn er vooral in het westen van het land ook wel zonnige perioden. Die worden dan wel weer afgewisseld door enkele (hagel) buien. In de nachten neemt de kans op (nacht)vorst toe tijdens opklaringen. Het zal dus zeker niet de hele week slecht weer zijn, er zijn ook mooie momenten (ook tijdens Koningsdag).

Met mei op de kalender lijkt er nog geen verandering te komen in het wisselvallige weer. Wel zijn er aanwijzingen dat de temperatuur weer (flink) gaat stijgen.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter