Weeroverzicht maart 2015

Een maand met twee gezichten: eerst voorjaarsachtig, later onstuimig!

De maand maart was het maand met twee gezichten. De maand begon aardig, met vanaf de 4e een hogedrukgebied dat bepalend was voor het weer. De temperatuur liep iedere dag verder op en het was droog. Op 8 Maart werd het 17 a 18 °C in de omgeving. Na 8 maart bleef de hogedrukinvloed nog lange tijd groot maar was het meestal minder zacht met temperaturen rond of onder het langjarig gemiddelde. Alleen van 16 tot en met 18 maart werd opnieuw enige tijd zeer zachte lucht aangevoerd met op de 17e op veel plaatsen maxima van 17 a 18 °C. Aan het einde van de maand nam de wisselvalligheid sterk toe en was het af en toe zeer onstuimig. De maand is op gemiddeld 5,6 graden uitgekomen op het KNMI station in Hupsel. Dat is vrijwel gelijk aan het klimatologisch gemiddelde van 5,7 graden.

 De temperatuur daalde 12 keer tot onder het vriespunt. Normaal is dit op 10 nachten het geval. 2 jaar geleden vroor het zelfs nog op 21 nachten. Matige vorst kwam niet voor, normaal is dat 1 nachtje het geval in maart. 2 jaar geleden was dat 4 keer, en in 1987 maar liefst 14 keer.

De meeste neerslag viel in de laatste week, plaatselijk zo’n 60 mm langs de oostgrens. Het totaal kwam in Rekken op 85 mm uit en in Hupsel op 99 mm uit. In Gendringen viel 57 mm, en in Huppel 53 mm en in Ratum 51 mm. Normaal is dit 70 mm, het noordoosten van de Achterhoek was natter dan gemiddeld, en het zuiden van de Achterhoek was droger dan gemiddeld.

De zon scheen veel aan het begin van de maand. Tussen 8 en 13 maart was het vrijwel iedere dag zonovergoten, dat in combinatie met de hoge temperaturen liet het voorjaarsgevoel echt losbarsten. Later werd het onstuimig en scheen de zon minder vaak, maar het totaal is toch nog op 149 uur uitgekomen. Normaal is dit 132 uur.

De maand gaat dus de boeken in als een zonnige maand, met ongeveer de normale hoeveelheid neerslag en normale temperaturen.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter