Lokaal eerste ijsdag winter 2014/2015

Kou verlaat ons land in de loop van vrijdag.

Na een koude nacht met lichte vorst en de eerste sneeuw in Limburg, veranderde er woensdag weinig in het weerbeeld. Het was bewolkt, verspreid over het land werd er een vlokje sneeuw gemeld en het was koud voor de tijd van het jaar. Met een stevige oostenwind werd er transportkou aangevoerd, afkomstig uit Duitsland en Polen. De wind draaide vanochtend van noordoost naar oost en trok aan en daardoor kon koude lucht vanuit Duitsland zich gemakkelijker uitbreiden over ons land. De vorstgrens kroop in westelijke richting, tegen de dagelijkse gang in dus. Het warmde niet op maar het koelde vanmiddag juist af. In de Achterhoek ging de temperatuur van -1 naar -3 graden. De afgelopen dagen kwam de temperatuur nog boven het vriespunt uit maar vandaag lukte dat overdag nergens in de Achterhoek. De maximum temperatuur van vandaag werd kort na middernacht gemeten. Toen vroor het in het oosten van de Achterhoek al licht, voor deze regio was het dus een heuse ijsdag. In het westen van de Achterhoek was het op dat moment nog net boven nul. De gevoelstemperatuur lag nog een stuk lager, namelijk 5 tot 10 graden onder het vriespunt.

Op dit moment (woensdagavond 3 december) is de -3 graden al onderschreden in het oosten van de Achterhoek, en dat betekent dat we de laagste temperatuur hebben sinds 7 april 2013. Dat zegt niet alleen wat over de kou van vandaag maar veel meer over de waardeloze winter van 2014. De temperatuur kwam toen namelijk niet onder de -3 graden uit en op geen een heel etmaal bleef het vriezen. Dat gebeurde voor het laatst voor vandaag op 12 maart 2013. Maart 2013 was juist zeer koud voor de tijd van het jaar maar daarna is het niet meer winters geweest tot vandaag. Erg frappant is daarbij dat het vanochtend in het grootste gedeelte van Nederland dooide, behalve in het oosten. Op de wadden was het de afgelopen nacht zelfs 6 graden.  Zelfs op de Wadden ligt de temperatuur momenteel nog maar iets boven het vriespunt. Het aller opmerkelijkst is nog wel dat het in Vlissingen, aan de Zeeuwse kust nu ook vriest. Op zich is daar niks vreemds aan, maar de laatste keer vroor het op 3 april 2013 aan de Zeeuwse kust. Het is nog nooit voorgekomen dat een weerstation een hele winter geen vorst had, en het was dus bijna gelukt om een heel jaar vorstvrij te blijven.

Vanavond en vannacht blijft de bewolking overheersen. De noordoosten wind is matig en op dit moment is het -3 en dat blijft vannacht ook zo. De koudste plekken halen afgerond -4 graden.

Morgen is er nog steeds weinig verandering. De bewolking overheerst, mogelijk ontstaat er een enkele opklaring maar veel zal dat niet voorstellen. De wind is oost en neemt in kracht af en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 en de temperatuur ligt rond of iets onder het vriespunt waardoor met name weerstations op het platteland opnieuw kans maken op een ijsdag.

Vrijdag zakt de zone met hogedruk naar het zuiden. Dat betekent dat de wind omklapt van oost naar west en zachtere lucht ons land weer kan gaan veroveren. Dat gebeurt in het weekend want de koude lucht is vrijdag nog wat hardnekkig met maximaal 4 graden, en in de nacht ligt de temperatuur nog rond het vriespunt.

In het weekend wordt het iets zachter met middag temperaturen van 4 tot 6 graden. In de nacht naar zondag vriest het nog een graadje. De zon zien we zaterdag af en toe maar zondag is het weer bewolkt en valt er geregeld regen.

Na het weekend is het wisselvallig weer met soms ook ruimte voor de zon, en de temperaturen stijgen nog iets verder  door waardoor de vorst ons land voorlopig gaat verlaten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter