Vrij grote kans op (regionale) hittegolf

Vanaf zondag zonnig en zomerse tot tropische temperaturen, later kans op onweer.

2013 is een jaar met veel extremen. In de winter en dit voorjaar hadden we perioden met zeer koud weer en op dit moment is het weer de droogte. Het voorjaar was dit jaar al zeer droog en na een vrij natte Juni gaat de droogte deze maand weer verder. Deze maand is er nog maar een paar mm gevallen en de laatste en enige keer regen deze maand was op 3 juli. Ook de komende dagen wordt er nog geen neerslag verwacht dankzij een hogedrukgebied dat al lange tijd boven onze omgeving ligt en daar nog wel een tijdje blijft liggen.

Het droge zomerweer houdt aan. Deze week verwachten we in ieder geval 7 zomerse dagen op rij, waarvan ook een aantal tropische dagen. Bij minimaal 5 zomerse dagen waarvan 3 tropische dagen is er sprake van een hittegolf, en dat is in de Achterhoek sinds 2010 niet meer voorgekomen en landelijk (in De Bilt) zelfs sinds 2006 niet meer. Zoals het er nu naar uit ziet sluit ik een regionale hittegolf dus zeker niet uit maar of het ook landelijk bij het KNMI in De Bilt gaat lukken is nog even de vraag.

Door het standvastige hogedrukgebied is de gemiddelde luchtdruk over de maand juli bijzonder hoog tot nu toe met in De Bilt een gemiddelde van 1023,4 hPa. Het maandrecord van Juli bedraagt 1021,3 hPa uit de grote zomer van 1911. De luchtdruk gaat vanaf het volgende weekend dalen met een toenemende wisselvalligheid dan dus het gaat nog spannend worden of het record verbroken zal worden.

Vandaag (zondag) hebben we even een dipje. De dag begint met veel bewolking maar in de loop van de dag komt er steeds meer zon. De temperatuur ligt daardoor ook wat lager met 23 graden maar dat is wel heel normaal voor de tijd van het jaar en de noorden wind gaat weer in kracht afnemen tot windkracht 2 a windkracht 3. Vanavond en vannacht klaart het breed op. Bij een zwakke noordoosten wind koelt het af naar 13 graden. Vanaf morgen komt het hogedrukgebied wat noordoostelijker te liggen boven Scandinavië. Daardoor draait de wind naar het oosten en dan pas kan de echt warme lucht ons bereiken. De zon schijnt volop en het blijft overal droog, dus het wordt een prachtige zondag. De temperatuur bereikt op veel plaatsen de tropische grens van 30 graden.

Maandag, dinsdag en woensdag verandert er weinig. Het is zonnig en droog al zou er woensdag wat meer bewolking kunnen binnentrekken met mogelijk een regen of onweersbui later op de dag. De wind is zwak tot matig uit het oosten en de temperatuur ligt tussen 29 en 33 graden. De nachten blijven gelukkig nog steeds aangenaam met 15 tot 17 graden. Ook donderdag t/m het weekend van de Zwarte Cross blijft het heet zomerweer. Het wordt wat onstabieler met meer bewolking en de kans op een regen of onweersbui blijft bestaan, maar ik verwacht nog geen grootschalig onweer dus de droogte blijft aanhouden. De temperatuur doet een stap terug maar met 25 tot 30 graden is het nog steeds zomers tot tropisch en het zal een stuk benauwder aanvoelen door de hoge luchtvochtigheid.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter