Lente Oost-Nederland waarschijnlijk koudste in 29 jaar

In De Bilt mogelijk koudste lente sinds 1962.

Het blijft elke keer weer verbazen hoe erg het weer van slag is dit voorjaar. In Maart zijn er al tientallen koude records verbroken en ook de komende dagen zullen er weer koude records gaan sneuvelen. Het is niet alleen koud maar ook somber. In de 2de decade van Mei, en dat is de periode 11 t/m 20 Mei, scheen de zon slechts 23 uurtjes op het KNMI station in Hupsel. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het nog nooit zo somber geweest in deze decade. Het record is ook nog eens dik verbroken want het stond op 30 uur zon in 1903. Ook de 3de decade van Mei lijkt somber de boeken in te gaan.

Lees verder ►

Ook de temperatuur is uiterst opmerkelijk te noemen dit voorjaar, want met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden is de lente in het oosten van het land tot nu toe 2 graden te koud verlopen. Sinds het begin van de officiële metingen in 1901 waren slechts 12 lentes nog kouder. Doordat het de komende dagen bijzonder koud blijft verwacht ik zelfs dat 2013 in de top 10 koudste lentes terecht gaat komen. Het zou zomaar eens de koudste lente sinds 1984 kunnen worden hier in het oosten van het land. Bij het KNMI in De Bilt is de kans groot dat het daar zelfs de koudste lente gaat worden sinds 1962. De koude lentes van 1970 en 1984 verliepen daar een fractie zachter.

Het bijzondere is dat we de laatste 25 jaar slechts 2 koude lentes hebben gehad en 23 warme tot extreem warme lentes. Er is geen ander seizoen dat zo hard opwarmt als de lente. De laatste koude lente dateert alweer uit 2010 en deze was heel iets te koud dankzij de koude meimaand, toch was die lente alsnog 1,5 graden warmer dan de lente van dit jaar. Daarvoor moeten we helemaal naar 1996 en 1987 en deze lentes waren tot nu vergelijkbaar met dit jaar. Maar door het warmere einde van deze lentes zullen we dit jaar kouder eindigen. Het opmerkelijke is dat er voor 1987 heel veel lentes te koud waren, kijken we naar de 20 lentes voor 1987 dan waren er 18 lentes te koud, en 2 lentes te warm. Sommige lentes (1970, 1984) waren zelfs nog een fractie kouder dan dit jaar. Na 1987 vond de zogenaamde klimaatsprong plaats, en toen begon de temperatuur explosief te stijgen in Nederland en dat hebben we tot nu toe dus voornamelijk gemerkt in de lentes. Dit jaar vormt daar een uitzondering in en dat zijn de grillen van het klimaat. Het is dus absoluut niet zo dat de opwarming van de aarde opeens is gestopt, wie weet wat de zomer allemaal nog wel niet heeft te bieden.

Jordi | Woensdag 22 Mei 2013 | 15:48
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter