De winter komt!

Euforie onder winterliefhebbers

Het geduld van de winterliefhebbers is deze winter lang op de proef gesteld, maar de winter komt eraan. Zondagnacht daalde de temperatuur in het noordoosten van het land onder het vriespunt, rond de middag vroor het al in een groot deel van het land. De daling van de temperatuur vormt het begin van een vorstperiode en aan het eind van de week kan op veel plaatsen geschaatst worden.  Een zeer krachtig hogedrukgebied boven Rusland heeft zich uitgebreid richting Scandinavië en aan de zuidflank daarvan wordt met een oostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week verscherpt de vorst zich en zaterdagnacht vriest het op veel plaatsen meer dan 10 graden, strenge vorst dus!

Winter van de tekentafel naar werkelijkheid
De afgelopen dagen kondigde de vorstperiode zich al aan op de weerkaarten voor de middellange termijn, tot ongeveer een week vooruit. Op het forum Weerwoord, waar weerenthousiastelingen van uur tot uur de nieuwste weerkaarten met elkaar bespreken, is inmiddels sprake van euforie. De winter van 2011/2012 was tot nu toe bijzonder zacht en nat en het was voor winterliefhebbers zoeken naar lichtpuntjes op de weerkaarten voor de lange termijn. Een sterke westcirculatie bepaalde het weer: regen, wind en hoge temperaturen.  Na de zeer zachte start van januari met warmterecords op Nieuwjaarsdag, begon er langzaam wat te veranderen op de weerkaarten. Er volgden een paar wat koudere dagen rond half januari. Deze dagen zorgden ervoor dat het Hellmanngetal klom naar 1,3, maar daarmee was de kou meteen ten einde.

Eindelijk eensgezindheid
Terwijl het in de derde week van januari opnieuw vrij zacht en nat was, met soms veel wind begonnen de verschillende weermodellen voor de lange termijn met koudere berekeningen te komen. De operationele run, de hoofdberekening, verschilde weliswaar van dag tot dag, de extra berekeningen toonden eensgezind een trend naar kouder weer. Deze weerkaarten worden ook op het weerforum dagelijks nauwgezet gevolgd: eerst het Duitse model (GEM), daarna het Amerikaanse GFS-model, het Engelse UKMO-model en vanaf halverwege avond is ook het ECWMF-model, het grote Europese model, beschikbaar.
Het wachten is beloond: het wordt eindelijk winter! Nu kan het grote speculeren over het einde van de vorstperiode beginnen, want die wordt door sommige weermodellen voor na het weekend van 4 en 5 februari alweer aangekondigd.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter