November was recorddroog, zonnig en zacht

November 2011 was een vrij zachte, zeer zonnige en recorddroge maand. Gemiddeld over het land viel slechts 9 mm neerslag tegen 82 mm normaal. Tot nu toe was november 1920 met een landelijk gemiddelde hoeveelheid regen van 11 mm de droogste in de meetreeks. Hogedrukgebieden boven onze omgeving blokkeerden de weg voor oceaandepressies waardoor het rustig en droog weer was. Zeer zonnige dagen werden afgewisseld door dagen met hardnekkige mist. De droogste plaatsen waren Steenwijksmoer, Vlagtwedde, Delfzijl, Epen en Schinveld met 3 mm. De meeste regen viel in een strook van Gelderland naar het oosten van Brabant waar 10 tot 20 mm werd gemeten. Eersel in Brabant was het natste: 21 mm. Het KNMI in De Bilt kreeg 11 mm tegen 80 mm als gemiddelde over 1981-2010. 

November was een vrij zachte maand. In De Bilt werd een gemiddelde temperatuur berekend van 7,2 graden tegen 6,7 graden normaal. Vooral de eerste tien dagen van november waren zeer zacht. Op 4 november noteerde Arcen in Limburg zelfs 19,7 graden.

De maand was bovendien uitzonderlijk zonnig. Gemiddeld over het land scheen de zon volgens de voorlopige cijfers ongeveer 95 uur tegen 63 uur normaal. Slechts twee keer in de meetreeks van ruim honderd jaar was november nog zonniger.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter