Oudewijvenzomer dankzij hogedrukblokkade
Het zonnige en warme najaarsweer dat afgelopen vrijdag inzette, lijkt zich de hele week te handhaven. Zondag werd het in bijna het hele land al meer dan 20 graden. Het warmst was het in Zeeland (Westdorpe 23,8 graden) en Zuid-Limburg (Maastricht 23,5 graden). Maandag is er wat meer bewolking maar daarna is het opnieuw zonnig en warm met temperaturen van 20 tot 24 graden. In de nacht en ochtend is er kans op mist, maar dat is in de steeds langer wordende nachten in de herfst niet ongebruikelijk. De Oudewijvenzomer hebben we te danken aan de geblokkeerde luchtdrukverdeling boven Europa.
Hogedrukblokkade of omegablokkade
Een lange periode van stabiel weer hangt vaak samen met een blokkade in de atmosfeer. Hierdoor blijven depressies op afstand. Een hogedrukgebied dat de gebruikelijke westcirculatie boven West-Europa blokkeert wordt ook wel hogedruk-, of gewoon blokkade genoemd. Depressies volgen een andere route en buigen dan vaak bij Ierland af naar het noorden om via Scandinavië oostwaarts te trekken. De term “Omega” wordt gebruikt omdat de luchtstroom die hoort bij een blokkade de vorm heeft van de Griekse letter omega (Ω).
Noodlotsgodinnen en de Oudewijvenzomer
Een periode met mooi najaarsweer wordt in West-Europa ook wel oudewijvenzomer genoemd. Volgens klimatologen gaat het specifiek om warme dagen tussen 17 en 25 september, maar meestal worden ook andere warme periodes in het najaar zo genoemd. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beeldden daarmee de menselijke levensdraden uit. Later werd het toegeschreven aan oude, breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig weer in het najaar lange draden spinnen.