December wordt een zeer natte maand 

Nu plaatselijk al meer dan 150 millimeter

De overvloedige regenval van de afgelopen dagen en de nog verwachte regen zorgt ervoor dat december 2012 waarschijnlijk als zeer nat de boeken in gaat. In een normale december valt zo'n 80 millimeter neerslag, van minder dan 70 millimeter in Midden-Limburg en delen van Groningen tot bijna 100 millimeter op de Veluwe. Deze maand is dat (t/m de 26e) op veel plaatsen al bijna het dubbele. In een groot deel van het land is deze maand al tussen 120 en 160 millimeter neerslag gevallen. Alleen langs de oostgrens is december tot nu toe minder uitgesproken nat, maar ook daar is de normale hoeveelheid al bereikt of overschreden. Tot Nieuwjaarsdag wordt nog eens 20 tot 50 millimeter neerslag verwacht. De regen zorgt in veel kleine rivieren en beken voor hoge waterstanden. Ook het water in de Maas stond kort voor Kerst erg hoog.

Strenge vorst boven sneeuwdek 

Homoet landelijk koudste weerstation: -13,1 graden

Het vroor zaterdagochtend flink boven het sneeuwdek dat in een groot deel van het land aanwezig is. Zaterdagochtend had het sneeuwdek in Venlo nog een dikte van 15 centimeter en in Oosterbeek van 14 centimeter. Koudste KNMI-station in de nacht naar zaterdag was Deelen met -12,8. De amateurweerstations in Millingen a/d Rijn (-12,9) en Homoet (-13,1) waren zelfs nog iets kouder. Ook op andere plaatsen in het oosten en noorden van het land vroor het plaatselijk streng met minima onder -10 graden. De kou is van korte duur, zondag treedt de dooi alweer in.

Veel sneeuw, weinig overlast 

Komende nacht boven sneeuw strenge vorst

Het heeft vrijdag flink gesneeuwd. Een lagedrukgebied trok vrijdag vanaf de Noordzee naar het westen van België. Aan de voorkant van het bijbehorende frontensysteem viel de neerslag als sneeuw. Aan de achterzijde daarvan draaide in het zuidwesten van het land de wind naar het zuidwesten en steeg de temperatuur in Zeeland tot een paar graden boven nul. Het neerslaggebied stagneerde boven het midden van het land. De meeste sneeuw viel in een strook van de Veluwe en Gelderse Vallei naar het Rijk van Nijmegen en het noorden van Limburg, lokaal viel daar 20 centimeter. Het lagedrukgebied trekt verder zuidwaarts. Van het noordoosten uit klaart het in de nacht naar zaterdag op en kan het boven een sneeuwdek streng vriezen met minima tussen -10 en -15 graden.

Sneeuwkansen vrijdag steeds groter 

Exacte koers lagedrukgebied bepaalt waar en hoeveel sneeuw er valt

De ogen van de weerliefhebbers zijn gericht op komende vrijdag. Alle weermodellen laten een lagedrukgebied over het westen en zuiden van ons land naar het noordoosten van Frankrijk trekken. Aan de voorzijde van het lagedrukgebied gaat het sneeuwen terwijl aan de achterzijde in de zachte lucht de neerslag als regen valt. De nieuwe berekeningen laten het lagedrukgebied wat zuidelijker richting Frankrijk koersen waardoor de sneeuwkansen in het hele land groot zijn. Er zou vrijdag zomaar 5 tot 10 centimeter sneeuw kunnen vallen. De sneeuw kan zorgen voor problemen op de weg en het spoor. Als het in het weekeinde vervolgens opklaart kan het 's nachts matig tot streng gaan vriezen.

Winter wint terrein in Europa 

Sneeuw in de Ardennen, natte sneeuw in Nederland

De winter wint terrein in Europa. Lagedrukgebieden gevuld met koude lucht zorgden in West-Europa voor de eerste serieuze sneeuwval in het winterseizoen. Ondertussen vriest het in het noorden van Scandinavië al meer dan 20 graden. In het noorden van Noorwegen werd in Kautokeino -32,6 en in Sihccajávri -33,3 graden geregistreerd. In Zweden was Nedre Soppero met -30,3 graden de koudste plaats. Zaterdagavond ging de regen in het oosten van Nederland in natte sneeuw over. Soms was de intensiteit zo hoog dat het even wit werd. In de heuvels van Zuid-Limburg lag zondagochtend een dun laagje sneeuw.

Meer sneeuw viel er in Denemarken. In Kolding (Jutland) lag zondagochtend 20 centimeter sneeuw.

Ook dichtbij huis, in de Ardennen, viel sneeuw. In de oostkantons van België lag zondagochtend eveneens plaatselijk 20 centimeter sneeuw.