Zomerverwachting Weeronline kwam niet uit 

Vroege en warme zomer werd koel en bijzonder nat

In het voorjaar komt steevast de vraag hoe het weer in de zomer gaat verlopen. Dat het moeilijk is om over het volgende seizoen uitspraken te doen bleek ook dit jaar weer. De zomerverwachting van Weeronline stelde ons half mei droog en warm zomerweer in het vooruitzicht. Pas in de tweede helft van de zomer zou er een toenemende kans op zware buien zijn. De betrouwbaarheid van de seizoensverwachting bleek dit jaar gering. De stelling dat de zomer van 2011 in ieder geval niet te koud zou verlopen kwam niet uit. Op het KNMI in De Bilt was het gemiddeld 16,4 graden (normaal 17,0), ruim een halve graad kouder dan normaal. Ook viel er veel meer regen dan verwacht. De zomer staat in De Bilt zelfs op de tweede plaats van natste zomers vanaf 1901.



Zomer 2011 was bijzonder nat, somber en vrij koel 

Natste zomer sinds 1901 bracht weinig zomerse dagen

Op 31 augustus eindigt de meteorologische zomer. De zomerbalans is negatief uitgevallen: er was weinig zon, de zomer was bijzonder nat, het was gemiddeld vrij koel en de zomerwarmte bleef beperkt tot enkele mooie dagen. De verwachtingen voor de zomer waren hoog gespannen na het droogste en zonnigste voorjaar in meer dan honderd jaar. Begin juni werd het echter al snel wisselvalliger en vooral in juli was het ook koel. De zomer verliep al met al ronduit teleurstellend. Uiteindelijk was de zomer ruim een halve graad koeler dan normaal met gemiddeld 16,4 graden op het KNMI. Op het KNMI in De Bilt werd het op slechts 7 dagen warmer dan 25 graden, een zomerse dag. Normaal zijn er 21 zomerse dagen en we moeten terug naar 1993 voor een lager aantal (vijf).

Er viel veel regen in de afgelopen zomer. Tot en met 29 augustus viel op het KNMI al 387,5 millimeter neerslag. Alleen in de zomer van 1966 viel er meer regen in de zomer, toen 411,3 millimeter. Alle drie de zomermaanden waren natter dan normaal. Landelijk was de zomer van 2011 volgens voorlopige cijfers zelfs de natste sinds 1901 met gemiddeld over het land circa 350 millimeter regen. Daarmee wordt de zomer van 2004 gepasseerd.

Behalve nat was het ook somber. Tot en met 29 augustus leverde de zomer van 2011 in De Bilt pas 502 zonuren op. Normaal zijn dat er 588 en vorig jaar scheen de zon nog 700 uur! De zomer van vorig jaar staat op de 10de plaats in de lijst van zonnigste en warmste zomers vanaf 1901, een groot contrast met de zomer van 2011.

Overlast door zware buien in de Achterhoek 

Omgewaaide bomen, hagel en slagregens na broeierige ochtend

Zware onweersbuien met hagel en windstoten hebben vrijdagmiddag rond 13 uur voor veel overlast gezorgd in delen van Gelderland. De meest actieve buien trokken over de Achterhoek noordwaarts. In korte tijd viel zo’n 20 millimeter regen. Ook de wind haalde flink uit: in Ruurlosebroek werd om 13.10 uur een windstoot van 79 km p/u gemeten. Iets eerder, om 12.55 uur, schoot de wind in Silvolde al uit naar 68 km p/u. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om. Bij Lievelde kwam een boom op het spoor terecht. Hagelstenen met een doorsnee van 2 tot 3 centimeter doorsnee vielen in onder meer Gendringen en Voorst. Bij Ulft brak een kudde van ongeveer 100 koeien los tijdens het noodweer. De buien konden ontstaan in de aanwezige warme en vochtige lucht. Voor de buien uit was de temperatuur vrijdag rond het middaguur in de Achterhoek opgelopen naar zo’n 25 graden.  

Beetje zomer in Nederland 

Donderdag in het zuiden zomers, zondag in het hele land warm

Een lange periode van stabiel zomerweer ontbreekt deze zomer. Werd het voorjaar gekenmerkt door lange perioden van zonnig, warm en droog weer, deze zomer moeten we het tot nu toe hebben van korte oplevingen in lange wisselvallige periodes. Donderdag wordt bijvoorbeeld zo'n aardige dag met zonnige perioden en in het zuiden temperaturen tot 27 graden. Vrijdag doet de temperatuur een stap terug maar in het weekend wordt aan de westflank van een hogedrukgebied boven Midden-Europa tijdelijk weer warm lucht aangevoerd. Zaterdag is er veel zon, zondag neemt de kans op een regen- of onweersbui weer toe. Zaterdag is het daarbij zo'n 24 graden, zondag kan het zuidoosten van het land zelfs tropisch warm worden.

Voorlopig geen zomer 

Plaatselijk meer dan 30 mm regen in het zuidoosten

De afgelopen dagen berekenden de weercomputers een oplopende temperatuur in de tweede helft van de komende week. Het ECWMF model was zelfs zo optimistisch om vanaf donderdag tropische temperaturen in het vooruitzicht te stellen. De Telegraaf kondigde daarop meteen de zomer aan. Inmiddels zijn we anderhalve dag verder en zijn de computerberekeningen het erover eens: warmer dan 22 graden wordt het deze week niet. Wel wordt het minder nat. Zondagnacht viel er vooral in het zuidoosten en midden van het land nog veel regen. Asten kreeg tussen middernacht en 11 uur 's ochtends 42 mm, Andelst in de Betuwe 34 mm, Vianen had 28 mm en Zutphen 26 mm.

Wateroverlast in Arnhem door zware buien 

Zware buien hebben woensdag 3 augustus voor veel overlast gezorgd in delen van Oost-Nederland. Doordat de buien zich maar langzaam verplaatsen waren de neerslaghoeveelheden groot. In korte tijd viel daar op sommige plaatsen 50 millimeter regen. De meeste neerslag viel rond Arnhem en in delen van Overijssel. In Arnhem liep de stationshal van het nieuwe station onder water en moest het Rembrandt Theater worden ontruimd vanwege de grote hoeveelheid water op het dak. Het KNMI-neerslagstation Heino noteerde 55,5 mm, in Hupsel, waar het 's middags nog 26,7 graden was, viel 24,8 mm. Dat de verschillen groot waren blijkt wel uit het feit dat het KNMI-weerstation Deelen bij Arnhem slechts 10,6 mm kreeg en het amateurweerstation in Arnhem-Zuid zelfs maar 0,8 mm.

Juli 2011 was zeer nat en koel 

Juli was een bijzonder natte en koele maand. Vooral in het het midden en westen van het land viel veel regen. In het zuidoosten van het land was het minder nat. Gemiddeld over het land viel circa 140 mm, twee keer de normale hoeveelheid. Daarmee staat juli 2011 op de zesde plaats van de natste julimaanden in ruim honderd jaar. De natste juli sinds 1901 werd genoteerd in 2007 met een landelijk gemiddelde van 163,4 mm. In de regio Rotterdam-Den Haag, op de Veluwe en in de kop van Noord-Holland viel op veel plaatsen meer dan 200 mm. Het natste KNMI-neerslagstation was Elspeet met 263 mm, Buchten (L) was met 31 mm de droogste plaats.