Maart bracht weinig mooie voorjaarsdagen 

Maart was op het KNMI in De Bilt een halve graad warmer dan het langjarig gemiddelde (6.3, normaal 5.8°C). Bovendien scheen de zon gemiddeld over het land ongeveer 40 uur meer dan normaal en was de maand, met uitzondering van het oosten van het land, ook vrij droog. Toch leverde de eerste maand van de meteorologische lente nauwelijks mooie dagen op. Tijdens de eerste helft van de maand bepaalden lagedrukgebieden het weer, was er het somber, nat en kil. De tweede helft van de maand bracht meer zon maar zacht werd het nog niet. De temperatuur kwam nergens boven de 15 graden. Op 20 maart noteerde de vliegbasis Twenthe -4,9 graden en ook de laatste dagen kwam het op grote schaal tot lichte vorst. De zon scheen gemiddeld over het land 155 uur tegen 115 normaal. Gemiddeld over het land viel 53 mm neerslag tegen 65 mm normaal. In het westen viel plaatselijk slechts 35 mm, in de buurt van Winterswijk liep dit op tot 106 mm.

Lenteweer in het vooruitzicht 

Na een bewolkte, natte en koele week met vooral overdag lage temperaturen treedt de komende dagen een herstel op. Vanaf woensdag kan de temperatuur voor het eerst dit voorjaar op uitgebreide schaal oplopen tot boven de 15 graden. De lente is het seizoen dat zich vaker kenmerkt door grote tegenstellingen. Vorig jaar vroor het in de laatste week van maart nog 5 graden terwijl in 1968 in Limburg de temperatuur al opliep naar ruim 25 graden. Hiernaast de verwachte maximumtemperatuur voor vrijdag 3 april (bron: www.wetterzentrale.de)

Voorjaar begint, Friezen aangehouden voor rapen Gelderse kievitseieren 

Vrijdag begon om 12.44 uur de astronomische lente: de zon stond op dat moment precies boven de evenaar. Die begindatum van de lente valt niet altijd op de 21e, zoals vaak wordt gedacht. De komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. De seizoensindeling is gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen vinden hun oorzaak in de schuine stand van de as waar de aarde om draait.  In ons land duurt de dag waarop de lente begint alweer ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Verschillen die het gevolg zijn van het feit dat de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon betrekking hebben op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon door breking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is.

Friezen aangehouden voor rapen Gelderse kievitseieren
Drie Friese mannen zijn vrijdag aangehouden voor het rapen van kievitseieren. Ze hadden maar liefst 62 kievitseieren uit een weiland in het Gelderse Hedel gehaald. De politie werd getipt dat de drie speurend door een veld liepen. In het voertuig vond de politie de eieren, keurig opgeslagen in doosjes. Buiten Friesland is het rapen van kievitseieren verboden. Het kievitsei geldt als delicatesse. De eieren zijn ter beschikking gesteld aan een medewerkster van de weidevogelbeschermingsgroep. Zij heeft de 62 eieren een voor een teruggelegd in de leeggehaalde nesten, aldus een politiewoordvoerder.

Eerste kievitsei opnieuw vroeg 

In een polder bij Eemnes, in de provincie Utrecht, is zondag 8 maart het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. Een vrijwilliger van een vogelbeschermingsgroep vond het ei om kwart voor twaalf. Medewerkers van de stichting Landschapsbeheer hebben het kievitsei gecontroleerd op echtheid. De stichting ging afgelopen week al kijken in Zeeland na de melding van een gevonden kievitsei, maar dat ei bleek onvindbaar. Vorig jaar werd het eerste kievitsei ook gevonden in de Maatpolder bij Eemnes, op 3 maart. Dat was de vroegste vondst ooit. Ondanks het de vrij koude winter is ook de vondst dit jaar erg vroeg.