Voorjaar was vrij koel, maar wel zeer zonnig en droog

Op 4 na zonnigste lente sinds het begin van de metingen.

De meteorologische zomer is inmiddels weer begonnen, maar op het warme weer hebben we dit voorjaar lang moeten wachten. Na de zeer zachte winter, met amper sneeuw en geen noemswaardige vorst, werd het uitgerekend dit voorjaar wel te koud voor de tijd van het jaar. De wind kwam namelijk vaak uit het noordwesten. Sinds het begin van de metingen in het oosten van het land in 1894, kwam de wind slechts 5 lentes nog vaker uit het zuidwesten, het westen of het noordwesten. Het zeewater is in deze tijd van het jaar nou een maal relatief koud, dus bij wind van zee hoef je in het voorjaar geen warm weer te verwachten. De wind was erg vaak aanlandig deze lente. Maart eindigde normaal qua temperatuur, april iets aan de koude kant en mei was ruim een graad te koud volgens het klimatologisch gemiddelde. Uiteindelijk kwam de lente op gemiddeld 8,7 graden uit tegen 9,1 graden normaal, daarmee was het vrij koel. In 2013 was de lente nog bijna 2 graden kouder met 7,0 graden gemiddeld. Daarmee hadden we een nummer 7 in de top 10 koudste lentes sinds het begin van de metingen. Vorig jaar hadden we juist de op een na warmste lente sinds het begin van de metingen, met 10,8 graden gemiddeld.

Dit jaar dus geen warme lente, maar een met koude nachten. Op 19 nachten kwam het tot vorst, normaal gesproken vriest het nog 16 keer in de lente. Matige vorst kwam niet voor en dat hebben we normaal gesproken 2 keer in maart. Op 6 dagen kwam de temperatuur maar boven de 20 graden uit. Dit is zeer karig, het gemiddelde is 14 dagen. We werden op 1 zomerse dag getrakteerd in mei, en dat is normaal 3 keer het geval.

De hogedrukgebieden lagen dan wel op de verkeerde plek zodat de wind uit een koude hoek kwam, het was wel erg droog deze lente. Maart was gemiddeld over de Achterhoek een normale maand qua neerslag. April en mei waren daarentegen zeer droog. Landelijk viel maar 122 mm tegen 172 mm normaal. Uiteindelijk viel er in Ruurlosebroek 167 mm, in Zelhem viel 165 mm en in Borculo viel 159 mm. Nog droger was het in het zuidoosten van de Achterhoek. In Henxel viel 146 mm, in Winterswijk 139 mm, in Meddo 129 mm, in Woold 122 mm, in Ratum 121 mm en het droogst was het in Huppel en Corle met slechts 113 mm. Normaal valt er zo’n 170 mm in de Achterhoek, en ten zuiden van Winterswijk (Woold/Kotten) met 190 mm nog iets meer. Juist die hoek zat nu dus ver onder de norm.

Bij droogte hoort natuurlijk ook de zon, die scheen namelijk vele uren dit voorjaar.  Maar liefst 602 uren konden we genieten van de zon, normaal schijnt de zon 495 uur, dus dat betekent dat we ruim 100 uur zon meer hebben gehad dan het klimatologisch gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Dat maakte dus een hoop van de voorjaarskoelte goed. Het aantal zonuren wordt sinds 1949 bijgehouden in het oosten van het land, en als we de top 10 erbij pakken dan staat 2015 op een nummer 5 in de top 10 zonnigste lentes. Vooral april was zeer zonnig. Maart en mei hadden een kleinere positieve afwijking tegenover het normaal.

De lente van 2015 kan dus de boeken in als vrij koel, droog en zeer zonnig.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter