Winter was zonnig, droog en extreem zacht

Voor het eerst sinds het begin van de metingen een koudegetal van 0 punten, Zeeland vorstvrij!

De lente is inmiddels begonnen voor de meteorologen, dus is het tijd om terug te kijken naar de meteorologische winter.

De winter was dit jaar bij het KNMI in De Bilt de op een na warmste sinds 1706. In het oosten van het land was het over de afgelopen 3 wintermaanden gemiddeld 5,6 graden. Normaal is dit 3,1 graden. Alleen de winters van 1990 en 2007 waren nog warmer. In 1990 werd het 6,2 graden over de hele winter. Een heel seizoen dat maar liefst bijna 3 graden warmer verloopt dan normaal is zeer uitzonderlijk. Naast deze winter en de winter van 2007 verliep ook de herfst van 2006 ruim 3 graden te warm. Opvallend is dat de winter van 1996 het laatste seizoen was dat meer dan 3 graden te koud verliep. Dat lijkt tegenwoordig bijna onmogelijk geworden in het opwarmende klimaat.

Lees verder ►

Als er expliciet wordt gekeken naar het aantal vorst en sneeuwdagen dan was dit veruit de warmste winter ooit. Op geen een dag lag de gemiddelde temperatuur onder nul en in Zeeland heeft het zelfs de hele winter niet gevroren. In Vlissingen was de laagste temperatuur van deze winter +1 graden! Tot dat het klimaat veranderde in Nederland werd altijd gedacht dat dit niet mogelijk zou zijn in Nederland. Dit jaar bewijst dus dat het wel kan, een winter zonder winterweer. Alleen in het noordoosten van het land was het een weekje winter eind januari met als laagste temperatuur -7,3 graden in Nieuw Beerta (Groningen.) De kans dat we zo’n extreem warmer winter vaker mee maken wordt nu door het KNMI geschat op 4 % dus eens in de 25 jaar. Vroeger was deze kans nog nihil. Toch is het al de tweede keer deze eeuw dat het zó anti-winters is geweest.

Het koude getal/Hellmann getal  (alle negatieve gemiddelde temperaturen bij elkaar opgeteld zonder het minteken) staat voor het eerst in de geschiedenis van het meten van de temperatuur op 0 punten. Normaal is het 80 a 90 punten. In 1996 was dit ruim 200 punten in het oosten van het land. Toen volgde er ook een 11stedentocht in januari 1997 na een ijzige december maand. De zachtste winter ooit qua koude getal was tot deze winter 1989 met 2 punten. Het zou historisch (triest) zijn als de teller op 0 blijft staan want dat is sinds het begin van de metingen bij het KNMI in 114 jaar tijd nog nooit gebeurd. Toch wordt er bij het koude getal gekeken naar het hele winterseizoen en niet alleen naar de 3 winter maanden. November heeft ook geen punten gescoord maar mocht maart dit jaar toch nog wat kou produceren (zoals vorig jaar) dan kan het record dus nog blijven staan op 1989. Voorlopig blijft het echter zacht tot zeer zacht lenteweer.


De hoogste temperatuur werd gemeten op 24 februari met afgerond 14 graden, en het koudst was het op 31 januari met ruim -3 graden. Normaal vriest het op 37 dagen in het oosten van het land. Deze winter staat de teller op 12, ook een record. In 1996 waren dit 66 dagen. Tot ijs dagen kwam het niet terwijl het normaal gesproken op ruim 10 dagen blijft vriezen. In 1996 bleef het op 36 graden vriezen. Ook februari was met 6,6 graden zeer zacht. Dit is warmer dan een doorsnee maart! Vorig jaar was april maar 2 graden warmer dan februari dit jaar en maart was 4,5 graden kouder toen! Sinds het begin van de metingen was het alleen in 2002 en in 1990 nog iets warmer in februari. Het vroor dit jaar maar op 1 nachtje tegen 12 nachten normaal en ook dat is een record.


De winter was ook zonnig met maar liefst 215 uur zon tegen 168 uur zon normaal in het oosten van het land. Ook februari was zonnig met 92 uur zon tegen 79 uur normaal. Verder valt er normaal in de maand februari 55 tot 60 mm in de regio Achterhoek. Dit jaar was het droog met 40 tot 55 mm in de regio. De winter kwam iets onder het normaal van 200 tot 220 mm uit.


Vandaag (1 maart) op de eerste dag van de meteorologische lente ziet het er niet eens zo heel slecht uit. De zwakke storing die de afgelopen nacht over het land trok ligt in middels boven het noorden van het land en naast sluierwolken zien we ook de zon al op veel plaatsen. Vanmiddag houden we een afwisseling van wolkenvelden en soms wat opklaringen. Plaatselijk valt er een buitje maar de meeste plaatsen houden het droog. Het wordt 9 graden en de matige wind komt uit het zuiden tot zuidoosten.Vanavond en vannacht zijn er steeds meer opklaringen, en bij weinig wind koelt het goed af tot iets boven het vriespunt als het even opklaart. Aan de grond kan het een graadje vriezen.


Op carnavals zondag ziet het er ook goed uit, er is ruimte voor de zon en het blijft overal droog. De wind is matig uit het zuiden en het wordt zo’n 9 graden. 


Na het weekend is het licht wisselvallig met soms wat zon maar ook perioden waarin er buien vallen of wat langere tijd regen valt. De temperatuur ligt rond normaal, overdag een graad of 9 en 's nachts is het enkele graden boven nul tenzij het even opklaart dan kan het wat frisser worden. Tegen het volgende weekend gaan de temperaturen oplopen tot boven de 10 graden en neemt de kans op neerslag af. Met geregeld de zon erbij zal het dan al echt lenteachtig aanvoelen! 


Bronnen: Jan Visser, KNMI, Ans Prinsen (Weerstation Meddo) 

Jordi | Zaterdag 01 Maart 2014 | 12:46
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter