Overvloedige regen doet zomer vergeten

Plaatselijk meer dan 100 millimeter neerslag in 30 uur

Een koude bovenlucht en twee rondtollende lagedrukgebieden hebben resoluut een einde gemaakt aan het droge en warme zomerweer van de eerste dagen van september. Het eerste lagedrukgebied trok maandagavond van het zuidwesten uit over ons land. Het neerslaggebied bleef in de nacht naar dinsdag lange tijd slepen boven het oosten van het land en verliet pas aan het eind van de ochtend ons land. Daarna kon het kortdurend opklaren, voordat een nieuw, actief regengebied dinsdag aan het eind van de middag ons land bereikte. Dit lagedrukgebied, dat dinsdag de Noordzee af kwam zakken, zorgde ook voor een flinke toename van de wind. In IJmuiden stond zelfs korte tijd windkracht 9. Geen officiële herfststorm, want het uurgemiddelde bleef steken op 8 beaufort.

Hoog water in de BielheimerbeekDe natste plaatsen op een rij 
Van maandagavond 9 september 20.00 uur t/m woensdag 10 september 0.00 uur werd op veel plaatsen in de Achterhoek meer dan 50 millimeter neerslag gemeten. Over dit tijdvak van ruim een etmaal kwam Silvolde op 63,6 mm, Borculo 75 mm, Bredevoort 80 mm, Hupsel (KNMI) 90 mm, Ruurlosebroek 92,2 mm en Haaksbergen noteerde 95 mm. In de omgeving van Winterswijk werd zelfs de 100 millimeter neerslag overschreden: Meddo 102,2 mm en Winterswijk-Henxel spande de kroon met 111 mm (met dank aan Jordi Huirne).

De overvloedige neerslag in de Achterhoek zorgde daar in de loop van dinsdag voor een stelle stijging van de waterstanden, zoals bijvoorbeeld in de Bielheimerbeek bij Doetinchem (foto: Jonny Reindsen). Ook het stroomgebied van de Boven-Slinge had te maken met hoge waterstanden. Uiteindelijk hoefde het Waterschap Rijn en IJssel bij Bredevoort het retentiegebied met een capaciteit van 1 miljoen kubieke meter water niet onder water te zetten om Bredevoort en Aalten voor wateroverlast te behoeden.

Lees verder ►

Cumulatief beeld neerslagradar tot dinsdag 10 september, 22.00 uur.In het oosten van de Achterhoek viel in 30 uur lokaal meer dan 100 millimeter neerslag. Het zwaartepunt van de neerslag lag in het etmaal tussen 22.00 uur op maandag 9 september en 22.00 uur de volgende dag. Het nieuwe regengebied verliet in de nacht naar woensdag ons land. In een groot deel van het land viel vanaf dinsdagmiddag nog eens 20 tot 40 millimeter neerslag. Op het cumulatieve radarbeeld van het KNMI is te zien dat er in het oosten van de Achterhoek meer dan 75 millimeter in 24 uur viel.

Bjorn | Woensdag 11 September 2013 | 22:21
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter