Eerste zomermaand was vrij koel

Juni was aan de sombere en droge kant.

De gemiddelde maandtemperatuur kwam in De Bilt uit op 15,3 °C tegen 15,6 °C normaal. Daarmee is juni de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur lager dan het langjarige gemiddelde. Dit is sinds 1985 niet meer gebeurd. Door het koude voorjaar is de temperatuur van het zeewater laag, waardoor de kustgebieden veel koeler waren dan normaal in juni. Zo kwam de gemiddelde temperatuur in Den Helder uit op 13,6 °C tegen 14,7 °C normaal. Langs de oostgrens lag de gemiddelde temperatuur op verschillende KNMI-stations rond of zelfs iets boven de normale waarde. Op 6 juni werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25 graden bereikt. Rond 18 juni werd korte tijd zeer warme lucht aangevoerd, waardoor het in een groot deel van het land tropisch warm werd. In Eindhoven werd het 32,4 °C de landelijk hoogste temperatuur van deze maand genoteerd. Daarna was het tot het einde van de maand opnieuw vrij koel voor de tijd van het jaar. Het KNMI telde in De Bilt bedroeg 11 warme en 3 zomerse dagen, normaal zijn dat er 13 en 5.

Lees verder ►

Gemiddeld over het land is 58 mm neerslag gevallen. Het langjarig gemiddelde bedraagt 68 mm. De neerslagsommen waren grillig verdeeld over het land, samenhangend met het vaak buiige karakter van de regen. Op de natste plaatsen viel ruim 100 mm, lokaal op de Veluwe minder dan 40 mm. Van de KNMI-stations was Nieuw Beerta het natst met 94 mm. In Gilze Rijen viel het minst: 38 mm. De eerste elf dagen van de maand verliepen vrijwel overal zonder regen. Op 20 juni vielen er met name in het noordoosten van het land zware buien. De meeste neerslag viel die dag in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de nacht van 20 op 21 juni viel vooral in delen van Zeeland zware buiige regen met plaatselijk 60 mm of meer.

Gemiddeld over het land scheen de zon 184 uren tegen 201 normaal. Ook het aantal zonuren was grillig verdeeld over het land. Nieuwe Beerta was niet alleen het natst KNMI-station, maar ook het zonnigste. De zon scheen er 206 uren. In Lauwersoog werden de minste zonuren geregistreerd: 169 uren.

Bjorn | Dinsdag 02 Juli 2013 | 11:16
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter