Eerste zomermaand was zeer zonnig, zeer droog en warm

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden in De Bilt was juni een warme maand, normaal is 15.2 graden. Doordat de wind vaak uit het noorden waaide was de maand het minst warm in het noordwesten van het land. Daar was het ongeveer ½ graad warmer dan normaal. In het zuidoosten was het overschot bijna 2 graden. Vooral de eerste en laatste week brachten zonnig en warm zomerweer. Daar tussenin was het wisselvallig en vrij koel. Het KNMI in De Bilt telde 21 warme dagen (20 graden of meer) en 9 zomerse dagen (25 graden of meer). De landelijk hoogste temperatuur (31.7°) werd gemeten op 28 juni in Arcen (Limburg). Op 22 juni daalde de temperatuur in Eelde naar 2.2°, landelijk de laagste temperatuur van de maand. Aan de grond kwam het die nacht zelfs tot vorst.

Lees verder ►

Juni was een zeer droge maand met gemiddeld over het land 23 mm neerslag tegen 71 mm normaal. Het droogst was het in delen van Brabant en Limburg en in de Achterhoek met plaatselijk minder dan 10 mm. Volgens voorlopige gegevens was Someren in Noord-Brabant met 3mm de droogste plaatst. De meeste neerslag viel in Purmerend: 104mm. Bijna alle regen viel daar uit een vrijwel stil hangend buiencomplex op de 9de. Door het gebrek aan neerslag in combinatie met de forse verdamping is het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) gemiddeld over het land sinds 1 april opgelopen tot ruim 150 mm.  

Met gemiddeld over het land 265 uren zonneschijn tegen 192 normaal was juni zeer zonnig. De regionale verschillen waren deze maand niet groot. In De Bilt scheen de zon 281 uren tegen 187 normaal, goed voor een derde plaats in de rij van zonnigste junimaanden sinds het begin van de vorige eeuw.

Bjorn | Donderdag 01 Juli 2010 | 16:21
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter