Naderende Hittegolf?

Het is in de Achterhoek al sinds woensdag 23 juni zomers warm, een reeks dus van 9 dagen! Op maandag 28 juni werd het zelfs tropisch warm in de hele Achterhoek, en vandaag kan het al de 2de tropische dag worden in deze (nu nog) warmtegolf! In de Bilt hebben we echter pas een reeks van 6 zomerse dagen, en het is daar ook nog niet tropisch warm geworden. Hoe groot is de kans op een regionale hittegolf in het (zuid)oosten van het land? En is er nu nog een kans dat we officieel een hittegolf krijgen, dus landelijk bij het KNMI in De Bilt?

Lees verder ►

Wat is een hittegolf? Een hittegolf is een periode van minimaal 5 dagen >25 graden (5 zomerse dagen) en minimaal 3 dagen >30 graden (3 tropische dagen) In het (zuid)oosten van het land staat de teller na vandaag al op 9 zomerse dagen en op 2 tropische dagen. In De Bilt hebben we 6 zomerse dagen, en staat de teller op 0 bij de tropische dagen. Er moet dus nog heel wat gebeuren willen we een landelijke hittegolf krijgen, maar wellicht gaat het in het (zuid)oosten van het land wel gebeuren!  

Vandaag, 1 juli wordt het warm, 28 graden in De Bilt, en 32 graden in het (zuid)oosten van het land! De Bilt heeft vandaag dus al 6 zomerse dagen en dat is voldoende, alleen de 3 tropische dagen ontbreken nog. Als het tot een officieel tot een hittegolf komt moet het in De Bilt vandaag ook tropisch warm worden, en de kans daarom is dus maar heel klein! Het (zuid)oosten heeft vandaag echter al de 9de zomerse dag behaald, en de 2de tropische dag! Zeer lokaal werd het afgelopen zondag ook al nipt 30 graden in het zuidoosten van het land, dus lokaal is het vandaag al de 3de tropische dag is de hittegolf in Limburg al een feit!

Morgen, vrijdag 2 juli wordt het zeer heet in heel Nederland. Door een storing ten noordwesten van de Britse Eilanden en een wegtrekkend hogedrukgebied iets ten noorden van Polen, komt er met een zuidelijke stroming zeer hete lucht op ons kikkerlandje af! In het midden van ons land, in de provincie Utrecht wordt het in De Bilt 34 graden! In het (zuid)oosten van het land zou het dan zelfs 36 graden kunnen worden lokaal! Voor De Bilt dus waarschijnlijk de eerste vette tropische dag en de 7de zomerse dag, en voor het (zuid)oosten zelfs de 3de tropische dag en alweer de 10de zomerse dag! En 3 tropische dagen is genoeg voor een hittegolf! Waarschijnlijk is die vrijdag gehaald in het oosten van Drente, in Twente, in de Achterhoek, in delen van de Veluwe en de Betuwe, in het oostelijke deel van Brabant en natuurlijk in Limburg!

Maar het is dan dus niet officieel een hittegolf, omdat De Bilt 2 tropische dagen te weinig heeft!

Zaterdag probeert de koele lucht ons land te veroveren. Dit kan gepaard gaan met pittige regen en onweersbuien in de avond, maar voor die buien zitten we nog in de hete lucht en kan het nog tropisch worden! Maar in De Bilt komt de koele lucht waarschijnlijk nét te vroeg binnen, waardoor het kwik daar wederom blijft steken op 28 graden! Mocht het vandaag (donderdag) en zaterdag nipt 30 graden worden, dan pas is de landelijke hittegolf een feit! Elders in het binnenland is de regionale hittegolf dus al een feit en op die plekken wordt het zaterdag nog wel dik 30 graden, 34 graden is in het (zuid)oosten zelfs opnieuw mogelijk!

Kan het alsnog tot een hittegolf komen na het weekend?

Als de landelijke hittegolf niet wordt gehaald, is er toch nog een kleine kans dat we het alsnog halen! Want de temperatuur daalt wel vanaf zondag, maar echt koud wordt het niet. Want zondag wordt het in De Bilt nog 26 graden en in Limburg is dan zelfs 29 graden nog mogelijk, maar op maandag en dinsdag wordt het in De Bilt 20 tot 25 graden. Als deze 2 dagen boven de 25 graden blijven, zitten we dus nog in de race voor een hittegolf! Maar waarschijnlijk gaat dat dus niet lukken. Alleen in het binnenland zou het lokaal op bijde dagen net 25 graden kunnen worden.

Vanaf woensdag: lijkt er opnieuw een soort "bult" in de temperatuurspluim te komen, oftewel de temperaturen gaan weer omhoog! Het is nog verweg, maar zoals het er nu naar uit ziet gaat de temperatuur vanaf woensdag opnieuw omhoog naar 25 graden, en later zelfs weer ruim 30 graden! Daarmee is er dus opnieuw een kans voor De Bilt om 5 zomerse en 3 tropische dagen te halen!

Jordi | Dinsdag 29 Juni 2010 | 17:16
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter