Noodweer in Zuidoost Frankrijk

Het noodweer dat in de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 juni en dinsdag overdag de Zuid-Franse kust heeft geteisterd, heeft vooral het Franse departement Le Var zwaar getroffen. In het meest zuidelijke departement van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur is tussen de 200 en 300 mm neerslag gevallen. Er kwamen tenminste 25 mensen om het leven als gevolg van overstromingen door de hevige regenval.

Lees verder ►

In het zwaarst getroffen gebied - een zone tussen Saint Tropez en Draguignan - is zelfs zo’n 400 mm gemeten. In Nederland valt normaal in een jaar tijd gemiddeld 800 mm, en de helft van deze hoeveelheid viel daar dus binnen een dag! Deze uitzonderlijke neerslag komt volgens het Franse weerinstituut Météo France één keer in de 20 à 30 jaar voor.

Het noodweer in Frankrijk is een gevolg van een sterk lagedrukgebied in de hogere luchtlagen boven Zuid-Frankrijk. Dit noemen meteorologen een zogenaamde koude put. Koude lucht vanuit het noorden stroomt naar het zuiden en draait boven Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje weer terug richting noordoosten. In combinatie met de warme lucht vanuit het zuiden en het hoge vochtigheidsgehalte ontstaan dan pittige buien.

Door de stuwing tegen de Alpen is de intensiteit van de buien het grootst geweest in het zuidoosten van Frankrijk. De regio Provence-Alpes-Côtes-D’Azur staat in Nederland bekend als een geliefde kampeerbestemming.

Het buiencomplex trokken vanuit het zuidoosten van Frankrijk naar het noorden van Italië. Het Alpengebied kreeg op vrijdag 18 juni te maken met zware buien, veroorzaakt door de koude bovenlucht. De sneeuwgrens daalde in het weekend van 19 en 20 juni naar 1700 tot 1900 meter

Jordi | Vrijdag 18 Juni 2010 | 13:40
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter