Lokaal zware onweersbuien

Wat zondag niet gebeurde, gebeurde dinsdag 8 juni en woensdag 9 juni wel. Zware onweersbuien trokken in een lijn over het land. Ook in de Achterhoek was het raak nu, al was het vooral het westen van de Achterhoek dat te maken kreeg met de zware buien. De buienlijn trok over de lengte over het oosten van het land, zodat op sommige plekken niets viel, terwijl het op andere plaatsen noodweer was! Bij de buien onweerde het niet alleen stevig, maar ook viel er op sommige plaatsen hagel en er werden windstoten gemeld.

Voor de buien uit werd het nog verassend warm, Lelystad meldde maximaal 24,0 en Eindhoven zowaar 25,0º. In het oosten werd het plaatselijk zomers warm,  Hengelo Gl had 25,7 graden, Doesburg 25,4 graden, Ruurlo had 25,3 graden, Bredevoort 25,2 en Borculo had 25,0 graden!

Dat kon de atmosfeer niet aan en daardoor ontstond een zware buienlijn in een soort krul over het land, van west naar oost. In het oosten boog deze krul af naar het noorden, zodat hier de buienlijn over de lengte trok, en er dus extra lang zware neerslag viel!

De buienlijn groeide telkens weer aan in de regio van Doetinchem, en vanuit daar trok de lijn telkens over de lengte richting het noorden. Zo kregen Vorden en Lochem te maken met hevig noodweer, het leek er wel mistig van de regen zo hard ging het daar, in Vorden viel 20 mm , in Hengelo 25 mm en in Lochem zelfs 28 mm in korte tijd!

Iets ten oosten daarvan, in Zelhem, Ruurlo en Borculo viel amper wat! Grote verschillen dus. Ook elders in het land vielen hevige buien, in Vrouwenpolder viel 29 mm. Ook in Drente viel veel, in Exloo zowaar 34 en in Hoogersmilde 40 mm. Nog meer hemelwater in de Noordoostpolder: Emmeloord 44 mm. Vanwege de grote onstabiliteit van de atmosfeer ging de buiigheid tijdens de afgelopen nacht trouwens gewoon door.

Een golvend front, dat de overgang markeert tussen warmte op het Europese vasteland (vanmiddag tropisch in delen van Duitsland) en koelte op de Britse Eilanden, drukte ook op woensdag overdag nog steeds een stempel op het weerbeeld. De zich nabij het front ophoudende luchtmassa’s waren zeer vochtig en onder invloed van een zuidelijke hoogtestroming ontstonden langs het front gebieden met intensieve regenval. In Purmerend ving Edwin Frens tussen vanochtend en vanmiddag maar liefst 48 mm op. Over het gehele etmaal (met de buien van dinsdagmiddag meegerekend) viel daar 74, in Landsmeer 46 mm! In Beemster viel vandaag 34 mm.
Op de radar was goed te zien dat de regen zich steeds boven oostelijk Noord-Holland activeerde: de heftigste buienhaarden (rode pitten op de radar) maakten feitelijk pas op de plaats. Ook boven westelijk Brabant bevind zich zo'n stationaire buienhaard. De hoogste maxima werden overigens wel gemeten in het westen: Schiphol en Hoek van Holland noteerden 20,3, Cabauw 20,4º. 

Dat het zeer plaatselijk was, bleek ook wel weer in de Achterhoek. Een regengebied trok over het land, en op de meeste plaatsen in de Achterhoek viel 1 tot 5 mm. Maar boven Ruurlosebroek zat er een "pitje" in het regengebied, die telkens boven het gebied bleef hangen en activeerde. Hierdoor viel hier maarliefst 15,3 mm in korte tijd, terwijl het 5 km verder op in Ruurlo bij 2,2 mm bleef!

Het front met de buien daarop was de scheidingslijn tussen warm en koud en lag gisteren en vandaag boven ons land. Ten oosten daarvan zit de hete lucht, en in Duitsland werden vandaag gewoon tropische temperaturen gemeld! Maar ook daar ontstonden plaatselijk hevige buien, lokaal zelfs supercellen (de "amerikaanse buien"), dat zijn buien die zo zwaar zijn dat ze om hun eigen as gaan draaien. Die buien kunnen grote hagelstenen, valwinden, stortregens en zelfs tornado's veroorzaken. Dat was ook in Duitsland het geval vandaag, in de omgeving van Hille raakte een tornado de grond en was er een schade spoor van 3 kilometer breed!

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • NuJIJ
  • Twitter