De winter komt (of toch niet) 

Winterliefhebbers in de ban van virtuele winterkou

Door aanvoer van lucht vanuit het zuidwesten ligt de temperatuur inmiddels al zo'n twee maanden ver boven normaal in grote delen van Europa. December wordt recordwarm met een maandgemiddelde dat normaal is voor april. Hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa zorgen ervoor dat het daar droog en zacht is. In de Alpen ligt nauwelijks sneeuw. Een noordelijke straalstroom levert een komen en gaan op van lagedrukgebieden met soms veel regen boven de Britse Eilanden en Scandinavië. En dankzij de aanhoudend hoge temperaturen vertoont de natuur kenmerken die normaal zijn voor maart of april.

De afgelopen dagen beginnen op de weerkaarten ver vooruit (5 tot 10 dagen) veranderingen in het patroon zichtbaar te worden. Boven het noordwesten van Rusland bouwt zich in de laatste dagen van december een krachtig hogedrukgebied op, terwijl de luchtdruk laag blijft boven de Atlantische Oceaan. Koude lucht komt langzaam naderbij vanuit Rusland, maar het kost dagen voordat we daar ook in Nederland wat van gaan merken. Ook in Rusland was het deze maand nog bijzonder zacht. Tel daarbij op dat het aantal 'koude oplossingen' in de verschillende weermodellen nog altijd niet de overhand heeft, dan mag het duidelijk zijn dat Koning Winter voorlopig nog niet regeert in Nederland, ook al wil bijvoorbeeld Noodweer Benelux ons anders doen geloven. Wel gaat de temperatuur vanaf de jaarwisseling dalen naar meer normale waarden voor deze tijd van het jaar: overdag is het dan een graad of 6.

December 2015 schrijft nu al geschiedenis 

Aantal dagen warmer dan 10 graden nu al record hoog

De tweede decade van december is extreem warm verlopen. De gemiddelde temperatuur is tussen 11 en 20 december op het Achterhoekse weerstation van het KNMI in Hupsel (bij Eibergen) op 9,2 graden uitgekomen. Dit is maar liefst een graad warmer dan het oude record dat dateert uit 1956. Normaal is het over deze periode 2,7 graden. Een afwijking van 6,5 graden is zeer uitzonderlijk. De gemiddelde temperatuur is dan ook normaal voor half april.

De natuur is van slag door het warme weer, met veel knoppen die op springen staan en bloemen die bloeien. Ook worden kuikentjes en lammetjes geboren, normaal gebeurd dit niet voor februari/maart. Het gras in de weilanden is ook nog steeds groen, in Meddo laten boeren hun koeien zelfs nog in de wei grazen. Een beeld wat je niet vaak tegenkomt net voor de Kerst.

Herfst 2015: koel en rustig van start, nat en onstuimig slot 

Van vroege kou in oktober naar een bijzonder warme november.

Met 10,5 graden tegen 10,1 graden normaal op het KNMI station in Hupsel, was de meteorologische herfst dit jaar aan de warme kant. Verder was het nat en toch vrij zonnig. September en oktober waren kouder dan normaal maar november was zo zacht dat de kou volledig weg is gecompenseerd. De hoogste temperatuur van de herfst was 20,4 graden in Hupsel op 14 september. Deze hoogste herfsttemperatuur was sinds 1894 in de Achterhoek slechts 1 keer lager, namelijk 17,7 graden in 1912 (Winterswijk). De temperatuur is deze herfst maar 2 keer boven de 20 graden uitgekomen, zogenoemde warme dagen. Slechts 3 jaren hadden nog minder warme dagen in de herfst. Normaal telt de herfst 11 warme dagen in de Achterhoek en 2 zomerse dagen.

November 2015: één na warmste sinds begin metingen 

Tijdvak 1 t/m 20 november niet eerder zo warm verlopen.

Met 9,2 graden op het KNMI station in Hupsel tegen 6,1 graden normaal was november dit jaar ruim 3 graden warmer dan normaal (6,1 graden). Het record blijft staan op naam van 2009, dat jaar was met 9,3 graden nog een fractie warmer. November gaat verder de klimaatboeken in als nat maar toch vrij zonnig, met een onstuimig slot van de maand. Sinds het begin van de metingen in het oosten van het land in 1894 was het over de eerste 10 dagen van de maand slechts 1 keer warmer (1899). Het midden van de maand, 11 t/m 20 november, is zelfs nog nooit zo warm verlopen als dit jaar. Alleen de laatste 10 dagen van de maand waren koeler, maar met 4,6 graden tegen 4,3 graden normaal was zelfs de 3de decade van de maand aan de zachte kant. De gemiddelde maximumtemperatuur was echter wel record hoog met 12,2 graden tegen 8,9 graden normaal in Hupsel.