Tweede decade november niet eerder zo warm 

Opnieuw veel dagrecords verbroken.

Na de zeer zachte start van de maand november, is het midden van de maand zelfs extreem warm verlopen. De gemiddelde temperatuur is tussen 11 en 20 november op 11,3 graden uitgekomen op het KNMI station in Hupsel. Sinds het begin van de metingen in 1894 was het nog nooit zo warm over deze periode. Het record stond op naam van 2009 met 10,4 graden en dat record is met bijna 1 graad verpulverd. De klimatologische norm voor deze periode is 5,9 graden, dat is 5,4 graden minder warm dan het nu was. Dat hebben we vooral te danken aan de warme nachten. Gemiddeld was het 9,1 graden als minimumtemperatuur over de dag, het oude record uit 2009 is daarmee 1,6 graden verbeterd. Ter vergelijking, normaal is het 3 graden in de nacht in het oosten van het land. Op 15 november was het gemiddeld over de dag nog nooit zo warm als dit jaar. Zowel de nacht als de gemiddelde temperatuur over de hele dag van 17 en 18 november was recordwarm.

Warmste eerste decade november Achterhoek sinds 1899 

Dagrecords 6, 7, 8, 9 en 10 november verpulverd!

Al weken lang voert een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aan naar ons land. Storingen liggen boven de Atlantische oceaan en worden tegengehouden door een hogedrukgebied boven centraal en oost Europa. Soms weet een storing ons land te bereiken, met regen en een toenemende wind, maar grote neerslaghoeveelheden zijn de afgelopen weken uitgebleven. Steeds zachtere lucht heeft onze streken weten te bereiken. Na een relatief koude oktober maand met een paar datum kouderecords heeft november juist te maken met recordwarmte.

De gemiddelde temperatuur over de eerste 10 dagen van de maand november bedroeg 11,7 graden op het KNMI weerstation in Hupsel tegen 7,7 graden normaal. Sinds het begin van de metingen in het oosten van het land, was het alleen in 1899 nog warmer, met 12,0 graden op het toenmalige weerstation in Winterswijk. Op nummer 3 staat 2005 met 11,2 graden in Hupsel. Ter vergelijking, in 1980 was het gemiddeld -1,2 graden over de eerste decade van november.

November 2015 heeft gehakt gemaakt van veel oude warmterecords. Sommige records stonden al ruim 100 jaar op scherp. Op 6, 7, 9 en 10 november was het niet eerder zo zacht in de nacht. Gemiddeld over de hele dag was het op 7, 8 en 9 november nooit zo zacht in de Achterhoek. Deze hoogste daggemiddeldetemperatuur op 7 november was ook nog eens een nieuw novemberrecord, en de minimumtemperatuur van die dag was de op 1 na hoogste ooit gemeten in november! Als we naar de maximumtemperaturen kijken zien we dat op 8 november nog nooit zo warm is geweest. Opvallend is dat de jaren na 2000 erg vaak voorkomen in de top 3. Deze jaren zijn paars gekleurd in de afbeelding, 2015 is rood gemaakt.

Maandoverzicht oktober 

Bijzondere afwisselingen in het weertype kenmerken de maand.

De maand oktober is afgelopen, en het was een zeer bijzondere maand, al valt dat niet te zien aan de cijfers over de hele maand gemiddeld. Zowel koude als warme perioden zorgden ervoor dat de maand gemiddeld maar iets afweek van het normaal. De zon scheen ongeveer het normale aantal uren en de maand was verder droog en in delen van de Achterhoek zelfs zeer droog. Op het Achterhoekse KNMI station in Hupsel kwam de temperatuur op 9,4 graden uit tegen 10,2 graden normaal. Het was de koudste oktober sinds 2003, toen de temperatuur op 6,8 graden uit kwam en dat was de op 3 na koudste oktober sinds het begin van de metingen. Dit jaar begon oktober zacht, maar de nachten waren fris. Daarna werd het tijdelijk nog zachter, maar rond het midden van de maand doken we opeens de kou in. De maand eindigde weer net als die begon, met zacht oktober weer.