Koude nacht bij overgang naar wintertijd 

Matige vorst in Twente

Het heeft zondagnacht flink gevroren tijdens de overgang van zomer- naar winterwijd. Vliegveld Twenthe noteerde met -6,4 graden zelfs matige vorst. De temperatuur daalde daar zaterdagavond om 18.00 uur onder het vriespunt om er vanochtend om 9.10 uur pas weer boven te komen. Koud voor eind oktober, maar niet uniek. Het record uit 2003 bleef staan, toen was het eind oktober in Twente al -8,5 graden. In het oosten, zuiden en midden van het land vroor het op veel plaatsen 3 tot 5 graden. Deelen bij Arnhem registreerde -4,8 graden. Aan de grond vroor het op vliegveld Twenthe 10,2 graden. Op de zandgronden in Brabant ging de temperatuur aan de grond onderuit naar -8. De boerenkool op het land heeft in ieder geval zijn traditionele vorst gehad. Ook zaterdagochtend was het al koud, toen noteerde Twenthe -5,0 graden.

Een terugblik: Oktober 2003 

Een vleugje winter!

Het is alweer 9 jaar gelden dat we eind oktober al te maken hadden met winterweer. Op 24 oktober 2003 vroor het matig in het binnenland. In Hupsel daalde de temperatuur naar -6,4 graden en daarmee werd het oktober record van -6,3 graden uit 1997 verbroken. In Meddo werd het record geëvenaard met toen -6,7 graden. Het weerstation op vliegveld Twenthe, vlakbij Enschede mat zelfs -8,5 graden en daarmee werd het landelijke oktoberrecord geëvenaard, en dat staat op naam van Winterswijk, met - 8,5 graden op 28 Oktober 1931. Nog nooit was het zo vroeg in het najaar zo koud als in 2003. De maand werd uiteindelijk de koudste oktober in 30 jaar tijd want het bleef ook de laatste dagen van de maand flink vriezen in de nachten.

Van t-shirt naar winterjas in een week 

Nieuw datumrecord De Bilt op 22 oktober: 22,0 graden

De vierde oktoberweek ging ongekend warm van start. Op het KNMI in De Bilt werd met een maximum temperatuur van 22,0 graden zelfs een nieuw datumrecord voor 22 oktober genoteerd. Het vorige record uit 1989 werd daarmee uit de boeken geschrapt. Warmste plaats was Deelen bij Arnhem met 22,2 graden. Niet overal in het land was het recordwarm, in het zuiden van het land was het in 1989 nog iets warmer. Deze week voltrekt zich een overgang naar een aanzienlijk koeler weertype. De wind die in het afgelopen weekeinde nog uit het zuiden waaide draait door luchtdrukstijgingen boven Scandinavië naar het noorden. In het komende weekeinde wordt het vrijwel nergens 10 graden meer en kan het 's nachts zelfs een graadje vriezen. De t-shirts kunnen tot komend voorjaar worden opgeborgen.

September was zonnig, vrij droog en iets te koel 

Nazomer, nachtvorst en herststorm

September was een zonnige maand met betrekkelijk weinig neerslag. Gemiddeld was er sprake van iets te lage temperaturen. De eerste tien dagen waren nog aan de warme kant. Het weekeinde van 8 en 9 september verliep zomers en steeg de temperatuur in het zuidoosten tot bijna tropische temperaturen. Het KNMI in De Bilt had deze maand twee zomerse dagen met 25 graden of meer, voor september heel gewoon. Na de relatief warme start werd het geleidelijk koeler. Op 23 september werd de eerste vorst van het nieuwe winterhalfjaar waargenomen (-0,6 graden) op de vliegbasis Twenthe. Gemiddeld over de maand kwam de temperatuur in De Bilt uit op ongeveer 14,2 graden tegen 14,5 graden normaal. De zon was vaak te zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI omstreeks 172 uur zon tegen 143 uur als langjarig gemiddelde. Regen viel er minder dan gewoonlijk in deze maand. Gemiddeld over het land circa 60 mm tegen 78 mm als langjarig gemiddelde. De minste neerslag viel in het zuidoosten, plaatselijk maar 30 mm. Het natst was het op de Waddeneilanden waar flinke buien vielen en plaatselijk meer dan 120 mm werd opgevangen. Op 24 september was het onstuiming met aan de westkust enige tijd een storm, windkracht 9. Ook waren er zware windstoten tot lokaal 110 km/uur (bron: KNMI).