Zeer zacht slot van de winter 

18 graden in Engeland, 23 graden in Zuid-Frankrijk en Spanje

Donderdagmiddag 23 februari liep de temperatuur op veel plaatsen in ons land op naar 12 tot 13 graden. De hoogste temperaturen werden gemeten in Lelystad waar maximaal 13,3 graden werd gemeten. De Bilt noteerde 12,9 graden. De dag behoort daarmee tot de zachtste dagen van de meteorologische winter die woensdag eindigt. De hoogste temperaturen van deze winter werden tot nu toe gemeten op 1 januari toen het plaatselijk 14 graden werd. In Engeland, waar de zon donderdagmiddag volop scheen, werd het nog warmer. Zo werd het in Norwich 18 graden. Coleshill noteerde zelfs maximaal 18,7 graden, waarmee het de warmste februaridag op de Britse Eilanden was sinds 1998. Le Luc in Zuid-Frankrijk meldde 's middags om 15 uur 21,6 graden. De weerstations in het Spaanse Gerona (of Girona) aan de Costa Brava kwamen tot maximaal 22,8 en 23,6 graden. Ook de komende dagen blijft het zacht met in ons land maxima rond 10 graden.

Actueel weer in Homoet nu ook online te volgen 

Wilfred Janssen in Homoet heeft deze maand zijn weerstation in gebruik genomen. Er wordt in Homoet gemeten met de Davis Vantage Pro2. De windmeter staat nu nog op een hoogte van 3,5 meter. Eind februari wordt naar verwachting de windmast met een hoogte van 10 meter in gebruik genomen. Het weer in Homoet is te zien via www.meteo24.info/homoet. Homoet is een buurtschap tussen Elst, Driel en Heteren. Op 4 februari werd op het weerstation al een temperatuur van -19,8 graden gemeten.

Koudeproductie winter 2011/12 uitzonderlijk 

De winter van 2011-2012 heeft in de eerste twee weken van februari voor meer vorst gezorgd dan 1956. Die februarimaand was de koudste allertijden. Het koudegetal bedroeg op het KNMI in 1956 tot de 14de 87.8 tegen 88.4 in 2012. In 1956 verscherpte de kou juist half februari, in tegenstelling tot dit jaar. Op 16 februari 1956 werd in Uithuizermeeden met -26,8º een landelijk februarirecord gevestigd. Ook de -24,5 in Winterswijk en Wageningen mogen extreem worden genoemd. De winter van dit jaar is na die van 2009/2010 de koudste van dit milennium.

Weeralarm vanwege gladheid 

Problemen op de weg door ijzel

Het KNMI heeft maandagochtend 13 februari een weeralarm afgegeven vanwege de gladheid. Automobilisten stonden in langere files dan gebruikelijk. Grote ongelukken deden zich echter weinig voor. Rond 09.30 uur was het fileleed nagenoeg voorbij. De gladheid bleef grotendeels beperkt tot lokale en provinciale wegen. Het KNMI gaf maandagochtend een weeralarm voor het hele land, omdat door ijzel en bevriezing grote gladheid kon ontstaan. Die is zeer verraderlijk, omdat niet altijd te zien is dat het glad is. Het KNMI trok het weeralarm voor ijzel in de loop van de ochtend in, allereerst voor de provincies Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Later op de ochtend volgden de andere provincies.

De komende week kan het vaker glad zal zijn, vooral in de nacht en ochtend. Het gevaar van opvriezing van natte weggedeelten is groot, ook bij temperaturen die net boven nul liggen. De vorst zit nog in de grond en dat kan leiden tot gladde wegen. (nu.nl en meteo24.info)

Geen Elfstedentocht 

Tijdens de persconferentie maakte voorzitter Wiebe Wieling woensdagavond bekend dat de rayonhoofden unaniem hebben besloten om geen Elfstedentocht uit te schrijven. 'Het kan niet' zei voorzitter Wiebe Wieling. Er ligt dit jaar ijs op plaatsen waar het in jaren niet heeft gelegen. De vereniging hanteert echter dat er 'geen gevaar' mag zijn en dat veiligheid voorop staat. Op sommige delen van de route ligt nog maar acht centimeter ijs. Wieling zei in een reactie ontzettend trots te zijn op de hoeveelheid energie die in korte tijd is gemobiliseerd. De voorbereidingen worden niet volledig stilgelegd. In het verleden is er na een periode van dooi vaak weer een nieuwe periode van vorst geweest. Alle alternatieven zijn ingezet om de tocht mogelijk te maken zei de voorzitter van de vereniging woensdag.

De verwachte ijsdikte, de KNMI-pluim en het routekaartje van de Elfstedentocht is te vinden op de speciale Elfstedentocht-pagina.

Zeer strenge vorst in Fryslân en -20 graden in Flevoland 

Zondag waarschijnlijk lichte dooi

Dinsdagnacht was het opnieuw helder en zeer zoud. Bij weinig wind uit oost tot noordoost daalde de temperatuur in Lelystad naar -19,9 graden. Ook in Friesland vroor het zeer streng: Leeuwarden -15,3 en Stavoren in de zuidwesthoek zelfs -16,7. Het KNMI in De Bilt noteerde opnieuw zeer strenge vorst met -15,3 graden. Het was in De Bilt de derde nacht met zeer strenge vorst tijdens deze koudegolf.

Einde winterweer in zicht?

Doordat het hogedrukgebied boven Scandinavië de komende dagen opschuift naar het zuiden lijkt vanaf zondag met een noordwestenwind minder koude lucht over ons land uit te stromen. Vooral het westen en noorden van het land krijgt=en dan te maken met de aanvoer van minder koude lucht. De temperatuur loopt zondag overdag op tot iets boven het vriespunt, lichte dooi. Een ongunstige ontwikkeling voor de kans op een Elfstedentocht. Toch zijn de weerkaarten van ondermeer het Europese weermodel ECWMF niet 'anti-winters' voor de langere termijn. Eind volgende week (16/17 februari) laten die weerkaarten een vrij koude noordelijke stroming zien.

Elfstedentocht in 2012? 

Na 15 jaar weer een Elfstedentocht? Parallellen met 1956

Maandagochtend gaf de organisatie van de Friese Elfstedentocht in een persconferentie meer duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van de 'tocht der tochten' in 2012. Voorzitter Wiebe Wieling maakte duidelijk dat er vandaag geen uitspraak kan worden gedaan over een datum of kanspercentage. 'Het weer bepaalt hoe het verder gaat' zei Wieling maandagochtend. Vooral het ijs op de route tussen Sneek, Sloten en Stavoren is nog onvoldoende van kwaliteit. De zwakste schakel is het Slotermeer, waar de ijsdikte varieert van 2 tot 10 centimeter, zei ijsmeester Jan Oostenbrug. Het gebied rond Harlingen met brak water is in tegenstelling tot eerdere edities geen probleem. Woensdagavond komen de rayonhoofden opnieuw bij elkaar. De vorst houdt in ieder geval nog aan tot en met het weekeinde. De vele windwakken die vorige week onttonden door de stevige oostenwind en de sneeuw van afgelopen vrijdag hebben zijn bepalend voor de kwaliteit van het ijs.

Overeenkomsten met 1956

Zaterdag beleefde Nederland zijn koudste februarinacht sinds 1956 met minima tot -22,9 graden in Lelystad. Ook in 1956 viel de vorst eind januari in, terwijl de winter tot die datum net zoals dit jaar weinig voorstelde. De 11e Elfstedentocht werd dat jaar verreden op 14 februari. De koudste dag van de winter viel toen twee dagen later. In de ochtend van 16 februari vroor het bijna 27 graden.

Eerste koudegolf in 15 jaar 

Derde nacht met strenge vorst

Voor het eerst sinds 1997 is er sprake van een koudegolf in Nederland. De afgelopen nacht daalde de temperatuur voor de derde dag onder de -10 en inmiddels vriest het op het KNMI al zes dagen aaneen. Het vriest al vanaf 29 januari en 30 januari was in De Bilt de eerste ijsdag. Voor een koudegolf moet het tenminste vijf dagen op rij de hele dag blijven vriezen, waarvan op drie dagen de minimumtemperatuur lager is dan -10 graden (strenge vorst). Zoveel kou komt in ons land maar weinig voor. Voor een landelijke koudegolf geldt het KNMI in De Bilt als meetpunt. Ook in een warmer klimaat blijft een koudegolf mogelijk. Tussen 1901 en 2011 telde De Bilt 32 tijdvakken die als koudegolf gekwalificeerd zijn. De zeer koude winter van 1963 leverde zelfs vier koudegolven op met een totale duur van 27 dagen. De langste koudegolf beleefde ons land in februari 1947 toen de felle kou drie weken aanhield, van 4 t/m 24 februari. Opvallend genoeg leverde de zomer van 1947 daarna vier hittegolven op.

Weerpraatje zaterdag 4 februari 

Extreme kou in Nederland!

We hebben een extreem koude winternacht achter de rug. Als we naar de Achterhoek kijken dan daalde de temperatuur in Hupsel naar -14,3 graden en dat is de laagst gemeten februari temperatuur sinds 8 februari 1996 met toen -19,3 graden in Hupsel en -21 in Twenthe. Doordat er geen gesloten sneeuwdek ligt, lukte zeer strenge vorst niet. Als we naar het westen van de Achterhoek kijken, waar een dun laagje sneeuw lag, dan kwam het daar wel tot zeer strenge vorst. In Zutphen werd het -15,3 graden boven een laag sneeuw van 5 cm, en in Steenderen werd -17,4 graden gemeten.

Diepvriestemperaturen in Midden-Nederland

In de rest van Nederland ligt een pak sneeuw en daardoor zijn er zaterdagnacht extreem lage temperaturen gemeten. In Eindhoven werd het -19,8 graden, in Herwijnen in de Betuwe -21,4 graden, in Deelen bij Arnhem -20,2 graden, in Groningen -19,6 graden en Stavoren in Friesland noteerde -20,3 graden.

De echte diepvries temperaturen werden in gebieden met veel sneeuw gemeten, in Noord-Holland werd het in Berkhout -21,9 graden genoteerd en de meest extreme temperaturen werden in Flevoland gemeten. In Marknesse werd het -22,8 graden en in Lelystad -22,9 graden. Daarmee kwamen we dicht in de buurt van het kouderecord in Nederland, dat staat op naam van Winterswijk op 27 januari 1942 met toen -27,4 graden. Toen hadden we ongeveer dezelfde omstandigheden als nu, een kraakheldere hemel, weinig wind en een dik pak sneeuw. In De Bilt daalde de temperatuur naar -18,9 graden, en daar was het de koudste februarinacht sinds 1956.

Ook overdag koud

Vrijdagmiddag was het ook al bijzonder koud met een maximum temperatuur van -5,9 graden, dat was voor het laatst kouder in februari op 7 februari 1996 met -7,1 maximaal. Niet alleen hadden we dus extreme kou, maar ook opvallend waren de sneeuwbuien die gisteren over het land trokken. Vooral in het noorden, westen en midden is veel sneeuw gevallen, 5 tot lokaal 15 cm. De meeste buien trokken langs de Achterhoek heen waardoor er slechts een klein laagje is gevallen. Alleen langs de IJssel viel wat meer sneeuw, in Zutphen viel 5 cm sneeuw en in Doetinchem viel 2 cm.

Januari was zacht, nat en zonnig 

Inmiddels is de maand januari afgelopen en als we nog even terug kijken dan was januari een zachte, natte maar ook een zonnige maand. Met gemiddeld 3,9 graden in Hupsel tegen 2,3 graden normaal was de maand zeer zacht. Alleen aan het einde van de maand hadden we winterweer. We hadden 10 vorstnachten tegen 14 normaal, en 3 ijsdagen tegen 4 normaal.

De maand was zonnig met 78 uur zon op het KNMI station in Hupsel, tegen 53 uur zon normaal. Daarmee eindigde de maand op de 3de plaats in de top 10 zonnigste januari maanden. Over het algemeen had de maand juist een somber beeld, maar het einde van de maand eindigde helemaal zonnig en daardoor kwamen we toch nog flink boven gemiddeld uit. Verder was de maand zeer nat. Er viel 90 tot 140 mm, Met gemiddeld 112 mm staan we op de 7de plek in de top 10 natste januari maanden sinds het begin van de metingen in het oosten van het land. Februari tapt dus uit een heel ander vaatje, want het is nu op en top winterweer. Vandaag overdag ziet het er prachtig uit. We hebben weer flink wat zon, maar met -4 of -5 graden blijft het wel zeer koud. De wind is zwak uit het noordoosten.

Extreme kou: 23 graden onder nul in Flevoland 

Lokaal koudste februarinacht sinds 1956

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de temperatuur op veel plaatsen in Nederland gezakt tot bijna 20 graden onder nul. De temperaturen konden zover dalen doordat het helder was, de wind wegviel en er vrijdag op veel plaatsen een pak sneeuw van zo'n 10 centimeter is gevallen. Tot 7 uur registreerde Marknesse in de Noordoostpolder bijna -23 graden als laagste temperatuur. Lelystad noteerde -22,3, maar ook de -21,0 in Herwijnen, -20,7 in Berkhout en -20,2 in Deelen bij Arnhem mogen niet onvermeld blijven. Op het KNMI in De Bilt daalde de temperatuur naar -18 graden. De komende nacht is er wat meer wind waardoor het wat minder koud kan worden.

Zware sneeuwval zorgt voor overlast 

Plaatselijk meer dan 10 centimeter sneeuw, zeer koude nacht volgt

Een klein lagedrukgebied trok vrijdag langs de westkust van Nederland zuidwaarts. Van noord naar zuid trok in het een gebied met soms intensieve sneeuwval over ons land. Vooral in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland viel veel sneeuw. Plaatselijk viel daar meer dan 10 centimeter sneeuw, in Lelystad viel zelfs 17 centimeter sneeuw. Steenwijk meldde halverwege de middag 14 centimeter sneeuw, Amersfoort 13 centimeter en Tollebeek in de Noordoostpolder 12. Alleen langs de grens met Duitsland bleef de sneeuwval beperkt tot slechts een enkele centimeter. De middagspits werd met een filelengte van 831 kilometer de op twee na langste drukste spits ooit. De NS legde vrijdagmiddag het treinverkeer rond Utrecht Centraal enige tijd stil.

Vlak aan zee steeg de temperatuur vrijdagmiddag korte tijd naar 3 graden boven nul (Hoek van Holland 3,3, Wijk aan Zee 3,2), in de rest van het land bleef het de hele dag 5 graden vriezen. Van het noordoosten klaart het het op en in de avond vriest het op veel plaatsen al streng. Zaterdagochtend zal de temperatuur plaatselijk zijn gedaald tot meer dan 15 graden onder nul. Vrijdagochtend werd de laagste temperatuur op het vliegveld Beek bij Maastricht gemeten met -14,9 graden.

Winterweer houdt nog minstens een week aan 

Na het weekend iets minder koud

De nieuwste berekeningen van het Europese weermodel ECWMF laten de kou tot tenminste het midden van de nieuwe week aanhouden. De aanwezigheid van een hogedrukgebied boven Rusland en Scandinavië zorgt voor de constante aanvoer van koude lucht over het Europese vasteland richting West-Europa. Er zijn voor de lange termijn vier clusteroplossingen (combinaties van weerkaarten voor 7 dagen vooruit) maar in alle clusters blijven hogedrukgebieden de weerkaarten domineren. De komende nachten vriest het op veel plaatsen streng, met minima tussen -10 en -12 graden. Overdag vriest het de komende dagen meest licht (-1 tot -5). Zaterdag en zondag zou het in het binnenland wel eens matig kunnen blijven vriezen, met maxima rond -5 graden. Vooral vrijdag en zondag is er kans op een paar sneeuwbuien. In de nieuwe week wordt het langzaam iets minder koud, maar het blijft 's nachts 5 tot 10 graden vriezen.

Koude start februari met lage gevoelstemperaturen 

Matige oostenwind maakt het voor het gevoel meer dan vijf graden kouder

Februari is van start gegaan met matige vorst in de nacht en lage gevoelstemperaturen. De matige oostenwind maakt het voor het gevoel extra koud. De laagste temperatuur werd woensdagochtend gemeten in Beek bij Maastricht (KNMI) waar de temperatuur daalde naar -9,8 graden, net geen strenge vorst. Op het amateurweerstation in Sittard-Oost daalde de temperatuur naar -9,4 en in Margraten naar -9,6 graden. De gevoelstemperaturen lagen in de ochtend rond -15 graden. Bij een matige oostenwind (windkracht 3 tot 4) ligt de gevoelstemperatuur in het algemeen ruim vijf graden lager dan de werkelijke temperatuur. Vanaf donderdag neemt de wind langzaam wat af. Uit de tabel is bijvoorbeeld af te lezen dat bij een temperatuur van -5 graden, de gevoelstemperatuur bij windkracht 4 rond -12 graden ligt.