Oostenrijk beleeft warmste september ondanks vroege sneeuw 

Sneeuwval tot in de dalen gaf delen van Oostenrijk in de derde week van september een winters aangezicht. In Innsbruck sneeuwde het een groot deel van de dag bij slechts +1 graad. Sinds 1936 was dat daar niet meer voorgekomen. Op de Brennerpas op 1400 meter hoogte lag tijdelijk 35 centimeter sneeuw. Toch behoort september 2011 in Oostenrijk tot de warmste sinds het begin van de metingen, ondanks de kou-inval op 19 september. Gemiddeld over de gehele maand was september in Oostenrijk ten opzichte van het klimatologische gemiddelde (1971-2000) 2,5 graad te warm. Vooral warm in was het in Karinthië en Stiermarken. Lienz was relatief de warmste plaats met een gemiddelde van 16,8°C en een afwijking van 3,8°C. De maand was de warmste sinds het begin van de metingen in 1853. Ook in Graz (17,9°C), Millstatt (16,4°C), St. Andrä Lavanttal (17,0°C) en waarschijnlijk ook in Klagenfurt (17,4°C) werd een nieuw septemberrecord gevestigd. 

Oudewijvenzomer dankzij hogedrukblokkade 

Het zonnige en warme najaarsweer dat afgelopen vrijdag inzette, lijkt zich de hele week te handhaven. Zondag werd het in bijna het hele land al meer dan 20 graden. Het warmst was het in Zeeland (Westdorpe 23,8 graden) en Zuid-Limburg (Maastricht 23,5 graden). Maandag is er wat meer bewolking maar daarna is het opnieuw zonnig en warm met temperaturen van 20 tot 24 graden. In de nacht en ochtend is er kans op mist, maar dat is in de steeds langer wordende nachten in de herfst niet ongebruikelijk. De Oudewijvenzomer hebben we te danken aan de geblokkeerde luchtdrukverdeling boven Europa.

Hogedrukblokkade of omegablokkade
Een lange periode van stabiel weer hangt vaak samen met een blokkade in de atmosfeer. Hierdoor blijven depressies op afstand. Een hogedrukgebied dat de gebruikelijke westcirculatie boven West-Europa blokkeert wordt ook wel hogedruk-, of gewoon blokkade genoemd. Depressies volgen een andere route en buigen dan vaak bij Ierland af naar het noorden om via Scandinavië oostwaarts te trekken. De term “Omega” wordt gebruikt omdat de luchtstroom die hoort bij een blokkade de vorm heeft van de Griekse letter omega (Ω).

Opnieuw zuidwesterstorm door ex-Katia 

De voormalige orkaan Katia zorgde er maandagmiddag voor dat de wind aan zee aanwakkerde tot windkracht 9, een zuidwesterstorm. Zowel in Vlieland als IJmuiden werd deze windsnelheid gehaald. De windstoten waren nog zwaarder, Valkenburg (ZH) noteerde 96 km/u, Vlieland 95 km/u en Schiphol kwam tot 92 km/u. Doordat ex-Katia de eigenschappen van een tropische storm lang heeft kunnen vasthouden, merkten we maandag weinig van de passerende fronten. Aan de achterzijde van een zwak koufront klaarde het aan het eind van de middag breed op en werd het op veel plaatsen nog 20 tot 22 graden, in Zeeland zelfs bijna 23 graden.

Aardbeving bij Nederlands-Duitse grens 

In het midden en zuidoosten van Nederland is donderdagavond een lichte aardbeving gevoeld. Meerdere politiekorpsen in het land kregen telefoontjes van verontruste burgers die vragen hadden over de trillingen die kort na 21.00 uur werden gevoeld. De aardbeving had volgens de eerste berekeningen een kracht van 4.3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ten zuidoosten van Nijmegen, de aardbeving vond plaats om 21:02:48 uur.

Details over de aardbeving vind je hier: European-Mediterranean Seismological Centre en hier: USGS

Vroege herststorm zorgt voor lichte schade 

Zuidwesterstorm en 40 millimeter regen

De storm die dinsdagavond en woensdagnacht over het land trok, heeft op een aantal plaatsen schade veroorzaakt. Vooral in Noord-Holland en de drie noordelijke provincies kreeg de brandweer tientallen meldingen binnen van omgewaaide bomen en afgebroken takken. De N33 in de buurt van Veendam werd enige tijd afgesloten omdat een aantal bomen was omgewaaid. De wind wakkerde dinsdagavond aan tot windkracht 9, een zuidwesterstorm. Er werden windstoten gemeten tot 110 km p/u. Ook viel er veel regen met op sommige plaatsen wateroverlast als gevolg. In Noord- en Zuid-Holland en in het noorden van het land viel 30 tot 50 millimeter.