Warmterecord voor Eerste Paasdag 

Het KNMI heeft nog nooit zo'n warme Pasen geregistreerd als dit jaar. Zondagmiddag werd in De Bilt een maximumtemperatuur van 26,0 graden gemeten. Het vorige record dateert uit 1949 toen het op eerste Paasdag 24,5 graden werd. Nederland had toen te maken had met vergelijkbare weersomstandigheden. Het mooie weer is te danken aan een hogedrukgebied ten noordoosten van Nederland waardoor met een zuidoostenwind en veel zon de temperatuur kon oplopen naar zomerse waarden. Het warmste plekje was Gilze Rijen met maximaal 27,2 graden. Op de stranden was het door wind van zee veel minder warm, Hoek van Holland kwam tot maximaal 19,1 (zaterdag nog 27,8 graden!) en Vlieland noteerde 19,5 graden.

Pasen wordt warmste sinds 1949 

Nederland beleeft dit jaar een uitzonderlijk warme Pasen. Eerste Paasdag worden maxima tot 27 graden verwacht, tweede Paasdag is het iets minder warm met 19 tot 24 graden. Gemiddeld is het in april overdag tussen 10 en 15 graden. Pasen wordt met zulke zomerse temperaturen in ieder geval de warmste sinds 1949 en voor het KNMI in De Bilt wordt het mogelijk een nieuw record. In 1949 was het in De Bilt alleen op tweede Paasdag (18 april) zomers warm met 25,3°, op eerste Paasdag (17 april) werd het toen 24,5°. In Maastricht werden toen drie zomerse dagen oprij geregistreerd: zaterdag 16 april werd het daar 27,8°, paaszondag 28,4° en paasmaandag 27,9°. Het weer met Pasen is erg grillig doordat Paaszondag kan vallen van 22 maart tot en met 25 april. In 2008 (vroege Pasen) vroor het in de ochtend en lag er op veel plaatsen sneeuw.

Brandweer negatief over paasvuren vanwege droogte 

De brandweer in Noord- en Oost-Nederland adviseert gemeenten om de geplande paasvuren niet door te laten gaan. Volgens de brandweer is het niet verantwoord de paasvuren aan te steken nu het in de natuur zo droog. In de afgelopen twee maanden heeft het nauwelijks geregend. Op veel plaatsen viel minder dan eenvijfde van de normale hoeveelheid regen. De situatie zal niet verbeteren doordat tot en met Pasen droog, zonnig en warm voorjaarsweer wordt voorspeld. In Drenthe zijn 150 vergunningen verstrekt voor het houden van paasvuren. De brandweer in die provincie adviseeert om de paasvuren niet door te laten gaan. Naast legale paasvuren vinden in Oost-Nederland ook paasvuren zonder vergunning plaats met grote risico's. Verwacht wordt dat ook andere brandweerkorpsen als die in Twente, Groningen en Friesland een negatief advies geven over de paasvuren. Paasvuren zijn een traditie in de regio. In de aanloop naar Pasen wordt hout verzameld en op een grote bult gelegd die soms tientallen meters hoog is. Op eerste of tweede Paasdag wordt het paasvuur ontstoken.

Misschien wel de mooiste week van het jaar! 

Veel pollen in de lucht, droogte nog lang niet voorbij

Het zonnige en warme voorjaarsweer in Nederland handhaaft zich tot en met Pasen. Wel lijkt in de loop van het Paasweekeinde de wind wat te draaien van zuidoost naar noordoost en wordt de aangevoerde lucht langzaam minder warm. Tot die tijd is het overdag warm met op veel plaatsen voor het eerst dit jaar 25 graden, officiële zomerse dagen. Een omvangrijk hogedrukgebied met de kern boven de Oostzee en Polen zorgt in grote delen van Europa voor zonnig en warm voorjaarsweer. Vooral aan de westflank van het hogedrukgebied kan de temperatuur in Frankrijk en de Benelux de komende dagen oplopen tot 25 graden. Normaal gesproken is het eind april een graad of 15. Nadeel is dat door het droge voorjaarsweer de kans op bos- en heidebranden toeneemt en dat er veel pollen in de lucht zijn waar hooikoortspatiënten veel hinder van ondervinden.

Maart 2011: normale temperatuur maar uitzonderlijk droog en zonnig 

De gemiddelde temperatuur in maart week in De Bilt met 6,0 C maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 6,2 C. Er waren echter behoorlijke regionale verschillen. In het noorden van het land was maart aan de koude kant, in het zuiden van het land was maart juist zacht. Vrijwel de gehele maand stond het weer in onze omgeving onder invloed van hogedrukgebieden. Het was vaak rustig weer, met weinig neerslag en veel zon. Tijdens de vaak heldere nachten kwam het regelmatig tot vorst.

Maart was een uitzonderlijk droge maand, met 13 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 60 mm. In het noordwesten van het land was de droogte het opvallendst. Op een aantal plaatsen viel daar slechts 5 mm neerslag. Ook was de eerste lentemaand zeer zonnig, met gemiddeld over het land ruim 185 zonuren, tegen 125 normaal. In De Bilt kwam het aantal zonuren uit op 185 tegen 122 normaal. Daarmee eindigde maart op de vierde plaats in de rij van zonnigste maartmaanden sinds 1901.

Opnieuw zonnig en warm voorjaarsweer 

Nadat de bewolking woensdag 6 april naar het noordoosten wegtrok, klaarde het breed op. Bij flinke zonnige perioden en een matige zuidwestenwind werd op veel plaatsen voor de tweede keer binnen één week de 20 graden gehaald. Het KNMI in De Bilt kwam uit op een maximumtemperatuur van 20,8 graden, slechts drietiende graad verwijderd van het datumrecord uit 1960. Niet alleen bij ons was het warm. Ook in Engeland, België, Frankrijk en op het Iberisch schiereiland was het bijzonder warm. In Bordeaux werd het 27,5 graden, in het Zuid-Franse Espelette zelfs 30,4 graden.

Uitzonderlijke voorjaarswarmte 

Eerst officiële zomerse dag in Brabant

Zaterdag 2 april 2011 was een uitzonderlijk warme voorjaarsdag. Het KNMI in De Bilt noteerde een nieuw dagrecord met een maximumtemperatuur van 23,2 graden. In 2001 werd het op deze dag 22,1 graden. Landelijk was zelfs sprake van de eerste officiële zomerse dag met in Eindhoven een maximumtemperatuur van 25,0 graden. Alleen in 1968 was het zo vroeg in het voorjaar nog warmer. Op 29 maart 1968 werd het in Gemert 25,6 graden en in De Bilt 23,9 graden. Een groot deel van het land deelde in de extreem hoge voorjaarstemperaturen. De Waddeneilanden moeten nog even wachten op de eerste officiële warme dag (20 graden of meer), daar werd het zaterdag 'slechts' 19 graden.