Zachte en vrij zonnige januari 

Koude december snel naar de achtergrond

De tweede wintermaand, januari, is vrij zacht en zonnig verlopen. Het KNMI in De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 3,5 graden tegen 2,8 graden normaal. Daarmee was januari bijna 5 graden warmer dan december. Ook scheen de zon meer uren dan gebruikelijk. Gemiddeld over het land scheen de zon 67 uur tegen 52 uur normaal. Vooral 28 en 29 januari waren landelijk zeer zonnige dagen. De meeste zon had het noorden van het land. Daar viel ook de minste neerslag, plaatselijk slechts zo'n 30 millimeter over de hele maand. De rest van het land was een stuk natter, tot 130 millimeter in Zeeland. Het landelijk gemiddelde was met 68 millimeter vrijwel normaal.

Jaar 2010: Koudste jaar sinds 1996! 

Het jaar was zeer extreem: zeer zonnig en had landelijk gemiddeld de normale hoeveelheid neerslag, met extreem natte en droge perioden.

De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt is uitgekomen op 9,1 °C. 2010 is daarmee het eerste jaar sinds 1996 dat duidelijk beneden het langjarig gemiddelde van 9,8 °C eindigt. In grote delen van Europa was 2010 koud. Gemiddeld over de hele wereld behoort het afgelopen jaar echter tot de warmste drie sinds 1850.

Voorlopig geen winter 

Waterpeil blijft hoog, sneeuwgrens Alpen naar 1500 tot 2000 meter

Donderdag kwam voor het eerst sinds 14 november de temperatuur vrijwel overal boven de 10 graden uit. De winter is voorlopig ver weg. De afgelopen 24 uur viel er bovendien veel neerslag. Donderdagochtend werd op het KNMI-neerslagstation in Steenbergen 42 mm neerslag afgetapt. De natste plaatsen lagen in het zuidwesten van het land waar op veel plaatsen meer dan 25 mm neerslag viel. In het noorden was het veel minder nat, met 1 tot 3 mm. Het zachte en natte weer houdt nog enkele dagen aan. Een hogedrukgebied boven het Europese vasteland zorgt in de nieuwe week voor opklaringen met kans op een graadje vorst in de nacht. Tot die tijd valt er veel regen en blijft het waterpeil in de rivieren in Europa hoog door smeltende sneeuw (vorstgrens stijgt naar 1500 tot 2000 meter) en nieuwe neerslag. De uitstekende wintersportcondities in het Alpengebied zullen hier zeker onder lijden.

Zonsverduistering bij zonsopkomst 

De gedeeltelijke zonsverduistering is dinsdagochtend op verschillende plaatsen even te zien geweest. In Limburg was de verduistering het best te volgen dankzij de aanwezige opklaringen. Bij zonskopkomst was de zonsverduistering al in volle gang. In ons land was toen al iets meer dan de helft van de eclips te zien. Het hoogtepunt van de zonsverduistering was rond kwart over negen bereikt toen in Utrecht ruim driekwart van de zon door de maan was bedekt. De zonsverduistering was de eerste van vier gedeeltelijke zonsverduisteringen in 2011. De andere drie vinden plaats op 1 juni, 1 juli en 25 november, maar die zijn hier niet te zien. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering die in Nederland wel te zien is vindt plaats op 20 maart 2015.